ANASAYFA arrow right Ekonomi

“Piyasalardaki oynaklığa karşı tüm araçlar kullanılacak”

“Piyasalardaki oynaklığa karşı tüm araçlar kullanılacak”
YAYINLAMA: 07 Ağustos 2020 / 17.32
GÜNCELLEME: 07 Ağustos 2020 / 17.32
Merkez Bankası’ndan döviz ve altın fiyatlarındaki yükselişin ardından yapılan açıklamada “Merkez Bankası, elindeki bütün araçları piyasalardaki aşırı oynaklığın azaltılması doğrultusunda kullanacaktır” denildi.

BDDK de yurtdışındaki bankalara TL işlemlerinde esneklik sağlama kararı aldı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), döviz ve altın fiyatlarındaki yükselişle ilgili açıklama yaptı.

Anadolu Ajansı’nda (AA) yer alan habere göre, TCMB açıklamasında, uygulamaya alınan mali ve parasal politikaların koronavirüs salgınının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin sınırlandırılmasında ve üretken kapasitenin korunmasında başarılı olduğu savunuldu.

Verilerin iktisadi toparlanmanın güç kazandığına işaret ettiği kaydedilen açıklamada, bu bağlamda ağustos başı itibarıyla iktisadi faaliyetteki normalleşme süreciyle birlikte, hedefli ilave likidite imkanlarının kademeli olarak azaltılacağı bildirildi.

Açıklamada, "Öte yandan, piyasalarda oluşan fiyat gelişmeleri yakından izlenmektedir. Merkez Bankası, fiyat istikrarı ve finansal istikrar temel amaçları çerçevesinde, elindeki bütün araçları piyasalardaki aşırı oynaklığın azaltılması doğrultusunda kullanacaktır" denildi.

BDDK’den yurtdışındaki bankalara TL işlemlerinde esneklik

Öte yandan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yurtdışında yerleşik bankalara Türk Lirası işlemlerde esneklik sağladı.

Sağlanan esneklikle, Uluslararası Kalkınma Bankaları (UKB) dışındaki yurtdışında yerleşik bankalar belirli işlemlerle sınırlı olmak üzere TL’ye erişim sınırlamalarından muaf tutulacak.

Yabancı bankalar, yurtiçi piyasadan temin edecekleri TL likiditeyi tutmak ve bu TL likiditeyi yalnızca yurtiçi piyasalarda; TL cinsinden menkul kıymet almak ve fazla TL likiditenin yurt içi bankalarda depo edilmesini sağlamak amacıyla yurtiçi bankalarda açacakları hesaplarda belirli işlemleri yapabilecek.

TCMB ve BDDK başkanları banka yöneticileri ile buluşuyor

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) ev sahipliğinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) başkanlarının da katılımıyla sektörün önde gelen bankalarının genel müdürleri, görüş alışverişinde bulunmak için bu akşam buluşacak.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *