ANASAYFA arrow right Ekonomi

Piyasalar Fed'i bekliyor: Dolar, TL karşısında bir rekor daha kırdı, 7,41'i gördü

Piyasalar Fed'i bekliyor: Dolar, TL karşısında bir rekor daha kırdı, 7,41'i gördü
YAYINLAMA: 26 Ağustos 2020 / 17.35
GÜNCELLEME: 26 Ağustos 2020 / 19.43
Kurlar üzerindeki baskı sürüyor. Dolar 7,39, euro 8,73'ün üzerinde değerleniyor. Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginlik artarken, Fed Başkanı Powell'ın yarınki mesajları bekleniyor.

Dünya borsaları, hafta başındaki iki günlük yükselişin ardından bugün satıcılı ağırlıklı bir gün geçiriyor. Yurt içinde de kurlar üzerindeki yükseliş baskısı sürüyor. Dolar/TL 7,40 düzeyinde euro/TL ise 8,73'ün üzerinde değerleniyor.

Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmaları devam ederken Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerginlik tırmanıyor. Ekonominin yapısal sorunlarının üstüne Doğu Akdeniz'deki problemlerle de birlikte dolar TL karşısında 7,41'i aşarak tarihi rekorunu yineledi. Perşembe günü Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşma da piyasalar tarafından takip ediliyor.

Türkiye ekonomisinin yapısal sorunları dışında piyasalarda Doğu Akdeniz gerginliği de merakla takip ediliyor. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye ziyareti öncesi uğradığı Atina’da, iki ülke arasında deniz egemenlik sahalarında hidrokarbon aramaları kaynaklı gerginlik için diyalog çağrısında bulunmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas: durum son derece riskli

Maas, dün akşam saatlerinde Türkiye’ye gelirken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu düzenlenen ortak basın toplantısında, “Yunanistan’ın samimi olmadığını Mısır ile yaptığı anlaşmada gördük. Bu şımarıklıktan vazgeçin. Bazı ülkelerin dolduruşuna gelerek kendinizi riske atmayın” dedi. Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz için de, “Biz bu konuları konuşmaya, müzakere etmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas da Doğu Akdeniz ile ilgili “Tehlikeli durumu ele aldık. Sadece AB’yi değil NATO’yu da ilgilendiriyor. Durum son derece riskli” diye konuştu.

Merkez Bankası çift haneli faize pencere açtı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) önceki gün piyasaya yüzde 11,25 (Geç Likidite Penceresi) gibi görece yüksek bir faizden para verirken dün GLP’den fonlama yapılmadı.

Merkez Bankası sıkılaştırma adımları çerçevesinde uzun süre sonra ilk kez geç likidite penceresi (GLP) ile piyasaya 1 milyar TL fonlama sağladı. Böylece Merkez Bankası örtülü faiz artırımını çift haneye taşımış oldu. 16 Temmuz'a kadar piyasaları politika faizinin 90 baz puan altında yani yüzde 7,34 faiz ile fonlayan TCMB fonlama faizini çift haneye taşıdı.

Politika faizini bıraktı

Dövizdeki oynaklığın etkisiyle 8 Ağustos'ta faiz oranı yüzde 8,25 olan bir hafta vadeli repo ihalelerine ara veren Merkez Bankası daha sonra geleneksel yöntemle açığı ihalelerde gelen tekliflere göre faiz oranı belirlemeye başladı. Bu ihalelerde faiz oranı yüzde 11'in üzerine çıktı.

Dün Merkez Bankası'nın açtığı 10 milyar TL'lik repo ihalesinde ortalama basit faiz yüzde 11,32 olarak gerçekleşti. Dövizdeki yükselişi sınırlamaya çalışan Merkez Bankası, fonlama faizini yukarı taşımak için para piyasalarından likidite çekmeye de devam ediyor. Fonlama miktarını azaltan Merkez Bankası'nın önümüzdeki günlerde faiz oranı yüzde 11,25 olan geç likidite penceresini daha sık kullanabileceği vurgulanıyor.

Kredinin ve mevduatın faizi hızla yükseliyor

Merkez Bankası'nın sıkılaştırma adımları ile ihtiyaç kredisi faizleri yüzde 16,93'e kadar tırmanırken, üç ay vadeli TL mevduat faizi yüzde 10'u aştı. 14 Ağustos haftasında TL ticari kredi faizleri de yıllık ortalama yüzde 13,58'e kadar çıktı.

Kamu bankalarının kampanyaları ile yıllık yüzde 11,20'ye kadar gerileyen taşıt kredisi faizleri de yüzde 14,14'e çıktı. Kamu bankalarının kampanyaları ile cazip hale gelen konut kredisinde de faizler artışa geçti. Yüzde 9,01 ile en düşük seviyesini 26 Haziran haftasında gören konut kredisi faiz oranı yıllık yüzde 9,99 ile çift hane sınırına dayandı.

Dolar, tarihi rekorunu kırdı: 7,41 seviyesini gördü

Bütün bu gelişmeler ve ekonomideki yapısal sorunların etkisiyle dolar/TL dün 7,4169’a çıkarak tarihi rekorunu kırdı. Sterlin ise 9,70’i aştı.

Yurt dışında ise perşembe günü yapılacak olan Fed yıllık sempozyumu bekleniyor. Fed Başkanı Jerome Powell para politikası hakkında bir konuşma yapacak.

Uluslararası piyasalara bakıldığında ABD-Çin ticaret görüşmelerinde taraflar arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin başarı olarak yorumlanmasının ardından dolar endeksi gerilerken, risk iştahı arttı. Dolar endeksi yüzde 0,1 düşüşle 93,180 seviyesinde seyrederken, euro dolar karşısında tekrar 1,18 seviyesini aştı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *