ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Piyasada daralma ve içe kapanma yaşanabilir

Piyasada daralma ve içe kapanma yaşanabilir
YAYINLAMA: 13 Mart 2023 / 20.58
GÜNCELLEME: 13 Mart 2023 / 20.58
Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Civan, Türk Lirasından sıfır atılmasının piyasada daralmaya, ekonomide içe kapanmaya neden olabileceğini söyledi. Yrd. Doç. Civan, “Türk Lirasından sıfır atılması sürecinin iyi planlanması gerektiğini ifade etti.

Son yıllarda uygulanan ekonomik politikaların sonucu olarak enflasyonun düşmesinin, liradan sıfır atılmaya uygun bir ortam yarattığını anlatan Yrd. Doç. Civan, “Türk Lirasından sıfır atılmasının istenildiği gibi bir etki yaratması, uygulanacak ekonomik politikalara bağlıdır. İstikrar politikalarından verilecek olan tavizler daha büyük sıfırların oluşmasına ortam hazırlayabilir. Bu konuda dikkatli olunması gerekir” dedi.

Civan, liradan sıfır atılmasının piyasaları psikolojik olarak etkileyeceğini ancak ilk süreçte reel bir etkinin beklenemeyeceğini kaydederek, şöyle konuştu: “Doğru ekonomik politikalar çerçevesinde sıfır atılması enflasyonu düşürebilir. Aksi bir durumda ise kuruşların tekrar piyasaya girmesiyle bazı tüketim mallarının fiyatında psikolojik artışlar meydana gelebilir. Türk Lirasından sıfır atılmasının, piyasaları etkileyeceği ve hesaplamalarda kolaylık sağlayacağı kesindir. Bu uygulamada başarılı olunabilmesi için ekonomi politikalarının istikrarlı bir biçimde devam etmesi gerekir.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *