ANASAYFA arrow right Ekonomi

Piyasada çok büyük bir güven kaybı var

Piyasada çok büyük bir güven kaybı var
YAYINLAMA: 17 Ocak 2022 / 21.31
GÜNCELLEME: 17 Ocak 2022 / 21.31
Gaziantep Plastik Ayakkabıcılar Poliüretan Terlikçiler ve Yan Sanayicileri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi ve Mevsim Gün Terlik ve Spor Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gün, sektörün son durumunu Sabah’a değerlendirdi.

Terlik üretiminde kullanılan ham maddelerin fiyatlarının fahiş şekilde zamlanmasına tepki gösteren Gün, sektörün yüzde 20 kapasite ile çalıştığını dile getirdi. “Piyasada çok büyük bir güven kaybı var ve insanlar birbirine itimat etmemeye başladı” tespitini yaptı.

Sattığımız ürünün yerine yeni ürün koyamıyoruz

Esnafın önünü göremediğini sözlerine ekleyen Başkan Gün, dövizdeki yaşanan hareketliliğin sona ermesini istedi. “Sattığımız ürünün yerine yeni ürün koyamıyoruz. Bankaların kredi faiz oranları çok yüksek olduğundan esnaf, kredi alamıyor. Dolayısıyla faiz oranlarının bir an önce düşmesi gerekiyor. Piyasada bir güven kaybı var. Bu güven kaybı bizleri çok huzursuz ediyor. Sektörümüz güven endeksi üzerine kurulan bir sektör. Geçmişte insanın sözü üzerine iş yapılırdı, ancak şimdi çek ve senetlerini ödememek için çeşitli bahane üretiyorlar” ifadelerini kullandı.

Elektriğe yapılan zammın büyük bir külfet oluşturduğunun altını çizen Gün, “Üretimimizin büyük çoğunluğu elektrik ile oluyor. Elektriğe zam gelmesi maliyetlerimizin artması anlamına geliyor. En azından üretim yapan, ülke ekonomisine katkı sunmak için çalışan ve çabalayan sektörlere elektrik daha uygun tarifeli olarak verilebilir. Çünkü maliyetlerimiz çok arttı, terliğin ambalajı 3-4 liraya yükselmiş, dolayısıyla bir kutunun maliyeti 5 liraya çıkıyor. Üreticimize uygun maliyetleri ürünler üretmek için çalışıyoruz, ancak gelen zamlar karşısında çaresiz kalıyoruz” şeklinde konuştu.

Kayıt dışı toplumun kanayan yarası haline geldi

Kayıt dışılık konusuna değinen Gaziantep Plastik Ayakkabıcılar Poliüretan Terlikçiler ve Yan Sanayicileri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi ve Mevsim Gün Terlik ve Spor Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gün, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kayıt dışılık oranı sektörden sektöre farklılık gösterebiliyor, fakat herkes gibi bizlerde bu konudan çok muzdarip ve şikayetçiyiz. Kayıt dışılık toplumun kanayan bir yarası haline geldi. Bir şekilde bu yaramın pansuman yapılması lazım. Herkesin eşit şartlar altında rekabet etmesinden yanayız. Yani esnafımızın maliye kaydı ve vergi levhası var, elektrik, su ve kira gideri var ve sigortalı personel istihdam ediyor. Ancak kayıt çalışanların vergi kaydı yok, maliye kaydı yok, sadece elektrik, su ve kira gideri var. Benim esnafım bir ürünü 5 liraya üretip 7 liraya satarken, diğeri aynı ürünü 5 liraya üretip 6 liraya satabiliyor. Dolayısıyla bu da haksız bir rekabete ve kazanca neden oluyor. Bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekliyor ve istiyoruz.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *