ANASAYFA arrow right Ekonomi

Pide 4 lira bile olsa maliyetler karşısında kurtarmıyor

Pide 4 lira bile olsa maliyetler karşısında kurtarmıyor
YAYINLAMA: 03 Nisan 2022 / 19.55
GÜNCELLEME: 03 Nisan 2022 / 19.55
Pide ve francala ekmeğe zam yapılacağının sinyalini veren Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Abdullah Sarı, birçok esnafın borç batağında olduğunu belirtti

Başkan Sarı, sektör olarak sıkıntılı bir süreçten geçtiklerini ifade ederken, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nden aldığımız un yüzde 22 zamlandı. Ama ekmek fiyatlarımızda herhangi bir değişiklik yok. Ekmeğe de yüzde 22 zam yapılmış olsa hiç olmazsa gelir ve gider dengelenmiş olurdu, ama zam yapılmadı. Artan maliyetler nedeniyle zam konusunda bir çalışmamız var ve GESOB’a francala ekmeğin 3 lira, pidenin ise 2,75 lira olması için müracaat ettik. Bir an önce yetkililerin harekete geçmesini ve ekmek zammını vermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Un, poşet, kâğıt, ambalaj ve işçilik gibi tüm girdilerin yüzde 100 arttığını hatırlatan Sarı, “Girdilerimiz ve maliyetlerimiz yükselince şu an ki ekmek fiyatları esnafımızı kurtarmıyor. Pide 4 lira olsa bile bu maliyetler karşısında para kazanamıyoruz. Başka sektörler gibi serbest çalışmıyoruz, tarife ile çalıştığımızdan sıkıntı yaşıyoruz. Kısacası bizim de serbest piyasaya geçmemiz lazım” dedi.

Günlük 250 liraya çalıştıracak işçi bulamıyoruz

Başkan Sarı, TMO’dan alınan unların çuvalının 240 liradan 290 liraya yükseldiğini vurguladı. “Devlet destekli unun fiyatı böyle iken devlet destekli olmayan unun çuvalı ise 370-400 lira arasında değişiyor. En önemli giderlerimizde biri de şüphesiz işçilik ve sigorta. Günlük 250 liraya çalıştıracak işçi bulamıyoruz. Esnafımız, zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi veriyor. O nedenle girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve bir yıl ödemesiz, uzun vadeli 100 bin lira can suyu kredisi verilmeli. Çünkü birçok esnaf borç batağında” tespitini yaptı.

Fırınlar arasında belli bir mesafe olacak

Fırınlar arası mesafenin hayata geçirileceğinin altını çizen Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Abdullah Sarı, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Yeni dönemde projelerimizi hayata geçireceğiz. Belediyeler Gaziantep Valiliği, GESOB ve diğer kurum kuruluşlarla koordineli bir şekilde çalışarak sorunları çözeceğiz. Şu anda Akkent Mahallesi’ndeki binaların altında fırınlar var, ancak çoğu kapanmış, çünkü para kazanamıyorlar. Herkesin fırın açmasına izin vermeyeceğiz, fırınlar arasında belli bir mesafe olacak.”

Doğalgaz kullanan fırınlarımızın sayısını artıracağız

Pide fırınlarının sahur da açık olacağını sözlerine ekleyen Sarı, “Fırınlarımız sahurda gece 00:00’dan imsak saatine, gündüz ise 16:00’dan iftara kadar çalışacak. Odun fiyatları yüksek olduğundan fırınlarımız yavaş yavaş doğalgaza geçmek zorunda. Şu anda fırınlarımızın yüzde 50’si doğalgaz ile çalışıyoruz, bu oranı yüzde 90’a çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *