ANASAYFA arrow right Yaşam

Peyzaj mimarlarına hak ettikleri ücret verilmeli

Peyzaj mimarlarına hak ettikleri ücret verilmeli
YAYINLAMA: 21 Ocak 2021 / 20.47
GÜNCELLEME: 21 Ocak 2021 / 20.47
Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğü, 9 Ocak tarihinde Mahalli İdareler Sözleşmeli Personel Ücret Tavanlarına ilişkin genelge yayınlandı

Genelgeyi değerlendiren Peyzaj Mimarları Odası Gaziantep İl Temsilcisi Ersin Özbadem, “Mimarlar 5 bin 900 lira maaş alırken, peyzaj mimarları farklı bir kadroda istihdam edildiklerinden 4 bin 700 lira maaş alıyorlar. Yapılan uygulamanın usulü doğru olsa bile esasında peyzaj mimarları ciddi anlamda maddi kayıp yaşıyorlar. Bu genelgenin yeniden düzenlemesi meslektaşlarımızın mimar-mühendis kadar maaş almalarını sağlanmalı. Yani Peyzaj mimarlarına hak ettikleri ücret verilmeli” şeklinde konuştu.

Özbadem, “Peyzaj Mimarı unvanının Mimar, Mühendis kadrosu dışında ihtisas alanı farklı meslek disiplinleriyle (Restoratör, Tekniker, Grafiker, Kaptan, Teknik Ressam, Hidrobiyolog, Pilot, Sanat Tarihçisi, Sosyolog, Ekonomist, Topograf, Teknisyen, Laborant, Ölçü Ayar Memuru, Kütüphaneci, Dekoratör, Desinatör, Heykeltraş, Paleontolog) birlikte değerlendirilerek, alacakları ücretler düşürüldü” diye açıklamada bulundu. 

Peyzaj mimarlık mesleğinin 3458 Sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun’a tabi, mimarlık ve mühendislik ihtisasına sahip bir meslek disiplini olduğunu hatırlatan Özbadem, “Peyzaj Mimarları meslek odasını, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nde Peyzaj Mimarları Odası olarak kurmuştur. Bu sebeple Peyzaj Mimarı unvanının mimar, mühendis kadroları ile aynı özlük haklarına sahip olması gerekmektedir. Söz konusu genelgede Peyzaj Mimarı unvanının mimar, mühendis kadroları ile aynı özlük haklarına sahip olarak değiştirilmesini talep etmekteyiz” ifadelerine yer verdi.

Yeni mezun peyzaj mimarları için iş sahaları kısıtlı

Yeni mezun peyzaj mimarları için iş sahalarının kısıtlı olduğunu anlatan Özbadem, “Şu an ki süreç peyzaj açısından meslektaşlarımızın lehine işlemiyor. Peyzaj mimarları, imar komisyonlarında, park bahçeler kentsel tasarım bölümlerinde yer almalıyız. Ancak bunun için oran veya sayı söylemek zor. Ülkemizde 42 üniversite peyzaj mimarlığı bölümü var ve her yıl yaklaşık bin 200 yeni mezunumuz oluyor. Bu sayı çok fazla olduğundan birçok kişi kendi meslekleri dışında farklı iş alanlarında çalışmak zorunda kalıyorlar” tespitini yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *