ANASAYFA arrow right Güncel

Peyzaj Master Plan ıçok önemli ve elzem

Peyzaj Master Plan ıçok önemli ve elzem
YAYINLAMA: 12 Mayıs 2022 / 22.03
GÜNCELLEME: 12 Mayıs 2022 / 22.03
Peyzaj Mimarları Odası Gaziantep İl Temsilcisi Ersin Özbadem, Peyzaj Mimarlığı Bölümüne rağbetin her yıl azaldığının altını çizdi

Peyzaj Master Planı konusuna değinen Özbadem, “Peyzaj Master Planı, Deprem Master Planı veya Ulaşım Master Planı kadar önemli ve elzem. Çünkü yaşamımızı idame ettirmemiz için lazım olan su kaynaklarının korunması, rüzgâr koridorlarımızın açık tutulması ve yeşil koridorların oluşturulması lazım. Master planı tüm bunların doğru şekilde tespit edilmesi ve uygulamasını sağlamak” dedi.

Peyzaj Mimarlığı Bölümüne rağbet her yıl azalıyor

Türkiye’de yaklaşık 41 üniversitede Peyzaj Mimarlığı Fakültesi bulunduğunu söyleyen Özbadem, yılda bin 500 öğrencinin mezun olduğunu belirtti. “Mezun olanlara iş bulmak çok kolay değil. Gerek kamu gerekse özel sektörde istihdam artıyor, ancak yeterli değil. Yıllardan beri kamuya peyzaj mimarı alınmıyordu, ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, peyzaj mimarı alımı kadrosu açtı. Artık peyzaj gelişiyor, gelişiyor, değer ve kıymet görüyor” ifadelerini kullandı.

Kent genelinde proje çizmeye yetkili 13 proje ofisimiz bulunuyor

Özbadem, geçmiş dönemlerde insanların bahçelerine peyzaj mimarı için para ayırmakta zorlandığını hatırlattı. “Peyzaj işlerini belediyelerden çözmeye çalışıyorlardı. Fakat bu son yıllarda değişti ve insanlarda bir bilinç oluşmaya başladı. İnsanlar bahçelerine proje çizdirmek, özel bitki, ağaç ve çiçek istiyorlar. Mevsim geçişlerinde farklılıklar görmek istedikçe mesleğimizde kıymetleniyor. Şu anda kent genelinde proje çizmeye yetkili 13 proje ofisimiz bulunuyor. Odamıza kayıtlı 100 üyemiz var. Bunların tümü sektörün gelişmişliğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

Mezunlara da tecrübe kazandırmak için bir yerden başlatmak lazım

Mezun olan öğrenci sayısı ile kadro alımı için açılan sayının arasında uçurum bulunduğunu kaydeden Özbadem, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda istenilen düzeyde kadro açılmazken, belediyelerde alımlar geçmişe göre arttı. Lakin mezunların tamamına istihdam sağlamak kolay olmuyor. Çünkü belediyeler, yeni mezun olmuş kişilerden çok tecrübeli olanları tercih ediyorlar. Ama mezunlara da tecrübe kazandırmak için bir yerden başlatmak lazım” açıklamasında bulundu.

2 bin kişilik kontenjana 967 kişi başvurdu

Peyzaj Mimarlığı Fakülte sayısının azaltılması önerisinde bulunan Peyzaj Mimarları Odası Gaziantep İl Temsilcisi Ersin Özbadem, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçen yıl açılan 2 bin kişilik kontenjana 967 kişi başvuru yaparken, 1000 kişilik kontenjan boş kalıyor. Yani öğrenciler bölüme rağbet etmiyor. Çünkü tercih edecekler, bu bölümden mezun olanların iş bulmakla zorlandığını görünce tercih etmekten vazgeçiyorlar.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *