ANASAYFA arrow right Yaşam

Peynir sezonu açıldı ancak talep yok

Peynir sezonu açıldı ancak talep yok
YAYINLAMA: 12 Mayıs 2020 / 21.27
GÜNCELLEME: 12 Mayıs 2020 / 21.42

Hem Ramazan hem de Koronavirüs salgını peynir satışlarını da etkiledi. Çünkü Koronavirüs nedeniyle vatandaşlar evlerinden çıkmazken, Ramazan dolayısıyla kimse peynirin tadına bakmıyor. Dolayısıyla esnaf, işlerin Ramazan Bayramı’ndan sonra açılacağını düşünüyor. 

Peynir alırken dikkat edin

Bazı esnaf satışlardan memnuniyet duyarken, bazıları ise satışların düştüğünü ifade ediyor. Antep peyniri koyun, keçi ve inek olmak üzere 3 çeşit. Keçi, koyun ve inek peynirlerinin kilosu 30 ile 38 lira arasında değişkenlik gösteriyor. Vatandaşları, peynir konusunda uyaran esnaf, marketlerde satılan Antep peynirlerinin gerçek Antep peyniri olmadığının altını çizdi.

İnsanlar peynir almaya korkuyor

18 yıldan beri peynircilik işi ile uğraşan Ömer Çetinkaya, peynir sezonunun açıldığını ancak Ramazan dolayısıyla talep olmadığının altını çizdi. “İnek peynirinin kilosu 32, keçi peynirinin kilosu 37 lira. Antep peynirleri iyi kaynamış olduğundan hiçbir şekilde hastalık bulaştırmaz. Vatandaşlarımız alacağı peynirin ortasına baksın, eğer peynir delik delik ise kesinlikle almasın. İnşallah işler Ramazan Bayramı’ndan sonra açılır. Koronavirüsün etkisi var. Çünkü insanlar peynir almaya korkuyor” şeklinde konuştu.

Keçi, koyun ve inek sütü

3 kuşaktan beri gelen Konaç Gıdanın işletmecisi Ramazan Çiçek, “Keçi peynirinin kilosu 35-38, koyun peynirinin kilosu 30-35 ve inek peynirinin kilosu ise 28-33 lira arasında. Yöremize ait en iyi ve birinci kalite peynir Antep peyniridir. Halkımız teneke, örgü, misket, dil ve topik gibi peynirler ile Antep peynirini birbirine hiç karıştırmasın. Edirne, topik, misket gibi peynirlerde sığır jelatini ve süt tozu gibi maddeler kullanılıyor. Antep peynirlerinin yüzde 99’u ise tamamen keçi sütü, koyun sütü ve inek sütünden yapılır ve belli bir derecede kaynatılır” diye açıklamada bulundu.

Vatandaşlarımız, peynirini bildiği ve tanıdığı yerlerden alsın

25 yıldan beri Kalealtı’nda peynircilik yapan Arif Şimşek, “Koronavirüsün peynir satışlarını fazla etkilediğini söyleyemeyiz. Antep peyniri inek, keçi ve koyun olmak üzere 3 çeşit. İnek peynirinin kilosu 32-33 lira, keçi ve koyun peynirlerin kilosu ise 35-38 lira arasında değişiyor. Vatandaşlarımız daha çok koyun ve keçi peyniri karışımını tercih ediyor. Piyasada Antep peyniri adı altında peynirler satılıyor. Dolayısıyla peynirlerini bildikleri ve tanıdıkları yerlerden alsınlar” dedi.

Marketlerde 12-13 liraya satın peynirler Antep peyniri değil, fabrikasyondur

Köylerden az peynir geldiğini ifade eden Mesut Konaç, satışların geçen yıllara göre azaldığını söyledi. “İnsanlarımız peynirin tadına bakarak almaya alışmışlar, dolayısıyla Koronavirüs nedeniyle dışarı çıkmıyorlar, sipariş ettiklerinde akıllarda soru işaretleri oluyor. Peynirler, daha çok Pazarcık, Araban ve Yavuzeli gibi yerlerden geliyor. İnek peynirinin kilosu 25-30 lira, keçi ve koyun peynirlerinin kilosu da 35-38 lira arasında değişmektedir. Beklenti 40-45 lira arasında, ancak insanların alım gücü zayıf olduğundan bu fiyat aralığın seyreder. Marketlerde 12-13 liraya satın peynirler Antep peyniri değil, fabrikasyondur” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *