ANASAYFA arrow right Yaşam

Pestisit zehirlenme sayısı arttı

Pestisit zehirlenme sayısı arttı
YAYINLAMA: 13 Ocak 2021 / 17.40
GÜNCELLEME: 13 Ocak 2021 / 17.40
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, hakemli dergi BMC Public Health'te yayımlanan yeni bir araştırmaya göre kullandıkları pestisitlerden zehirlenen çiftçilerin ve tarım işçilerinin sayısının dünya genelinde son 30 yılda yaklaşık 15 kat arttığını açıkladı.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, BMC Public Health adlı hakemli dergide pestisit zehirlenmelerine ilişkin yayımlanan yeni bir araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Araştırma, dünya genelindeki pestisit kullanımının sonuçlarını ortaya koyuyor. 

Pestisit zehirlenme sayısı 2020'de arttı

Wolfgang Boedeker, Meriel Watts, Peter Clausing ve Emily Marquez'in yaptıkları araştırmaya göre, 1990'da yıllık yaklaşık 25 milyon olan pestisit zehirlenmesi sayısı, 2020'de 385 milyona yükseldi. Bu yükselişin nedeni, 30 yıl içerisinde pestisit kullanımının dünya genelinde yüzde 81 artmış olması.

141 ülkeye ait verilerin incelendiği araştırmada, dünyadaki 860 milyon çiftçi ve tarım işçisinin yarısına yakınının (yüzde 44’ü) her yıl zehirlendiği vurgulanıyor ve pestisit zehirlenmelerinin yol açtığı ölüm sayısı ise yılda yaklaşık 11 bin olarak veriliyor.

"Çiftçilerin saçında bile pestisit kalıntısı var" 

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin Türkiye'deki pestisit kullanımına dair aktardıkları ise şöyle:

"Dr. Bülent Şık’ın, Zehirsiz Sofralar Kampanyası için hazırladığı En Tehlikeli Pestisitler tablosuna göre Türkiye’de, çiftçi ve tarım işçilerine zarar veren 86 pestisit etken maddesi kullanılıyor. Bu etken maddelerin arasında solunduğunda ölümcül olan, kansere yol açan, hormonal ve üreme sistemini bozan ya da birikim yoluyla vücuda zarar veren pestisitler bulunuyor.

"Çukurova Üniversitesi’nde Dr. Saliha Çelik tarafından yapılan bir araştırmada, Adana Ceyhan'daki 66 tarım işçisi ve çiftçiden saç ve kan örnekleri alındı. Kontrol grubu olarak tarımla ilgisi olmayan 66 kişi de bu araştırmaya dahil edildi." 

Yapılan araştırmanın sonuçlarının korkutucu olduğunu vurgulayan Buğday Derneği, bu sonuçları şöyle sıraladı:  

* Çiftçilerin hepsinin saçında en az 1 tarım zehiri var.

* 66 çiftçinin saçlarında toplam 31 farklı tarım zehiri var.

* Çiftçilerin yüzde 94'ünün kanında en az 1 tarım zehiri var.

"Zehirsiz bir gelecek mümkün"

* Kontrol grubundaki tarımla ilgisi olmayan 66 kişiden 55'inin saçında, 52'sinin kanında pestisit var. Bu sonuç, sadece pestisit kullanan çiftçilerin değil, bu ürünleri tüketenlerin de etkilendiğini gösteriyor. 

"Hem çiftçi ve tarım işçilerinin sağlığını korumak, hem de pestisit kullanılan ürünleri tüketen toplumun sağlığını korumak için pestisit kullanımını azaltmaya yönelik politikaların hayata geçirilmesi gerekiyor" diyen Buğday Derneği son olarak, pestisit zehirlenmelerine doğrudan maruz kalan, toprağı fakirleşen, hastalık ve zararlılarla eskisinden daha çok mücadele etmek durumunda kalan ve girdi maliyetleri yüzünden geliri düşen çiftçiler için zehirsiz bir geleceğin mümkün olduğunu belirtti.  

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *