ANASAYFA arrow right Siyaset

Pentagon, CIA'den askeri desteğini çekiyor

Pentagon, CIA'den askeri desteğini çekiyor
YAYINLAMA: 11 Aralık 2020 / 17.04
GÜNCELLEME: 11 Aralık 2020 / 17.04
ABD'de "şaşırtıcı bir gelişme" olarak nitelenen hamleyle ilgili çeşitli yorumlar yapılıyor.

Pentagon, ABC News'a göre "şaşırtıcı bir hareketle", Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA), eski bir üst düzey idari istihbarat yetkilisine göre, teşkilatın "terörle mücadele misyonlarına" sağladığı askeri desteğin çoğunun sona erdiğini söyledi.

Kararın, casus teşkilatının, lojistik destek ve personel için genellikle ABD ordusuna dayanan dünya çapındaki terörle mücadele misyonlarını nasıl etkileyeceği belli değil.

Bunu hem şaşırtıcı hem de eşi görülmemiş olarak nitelendiren eski yetkiliye göre, Savunma Bakanı Vekili Christopher Miller, CIA Direktörü Gina Haspel'e kararı özetleyen bir mektup gönderdi.

NOT: CIA'nın Özel Faaliyetler Merkezi, gizli operasyonlar yürütüyor ve terörle mücadele operasyonlarını yürüten kendi paramiliter gücüne sahip. Bağımsız bir güç olarak hareket ederken, genellikle nakliye ve lojistik destek için ordu desteği alıyor.

Ortadoğu'dan çekilmeyle ilişkisi

Bir Savunma Bakanlığı sözcüsü, CIA'nın terörle mücadele misyonlarını desteklemekten olası uzaklaşmanın, ordunun odağını Ortadoğu'daki bölgesel savaşlardan Rusya ve Çin gibi yakın rakiplere doğru iten Ulusal Savunma Stratejisi ile uyumlu olduğunu belirtti.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Yarbay Uriah Orland, "Sorumlu bir aktör olarak bakanlık, kaynak tahsisini 2018 Ulusal Savunma Stratejisi'nin büyük güç rekabetine geçişiyle daha uyumlu hale getirmek için bir araştırma yaptı" dedi ve ekledi:

"Bu yüzyılın ilk yirmi yılında çok şey değişti ve DOD, hem DOD hem de CIA'nın NDS ile tutarlı olarak Birleşik Devletler'in karşı karşıya olduğu ulusal güvenlik sorunlarıyla ortaklaşa mücadele edebilmesini sağlamak için CIA ile birlikte çalışıyor,"

CIA hakkında 

Birleşik Devletler federal hükûmetinin sivil bir dış istihbarat servisi ve resmî olarak dünyanın dört bir yanındaki ulusal güvenlik bilgilerini, öncelikle insan istihbaratını (HUMINT) kullanarak toplamak, işlemek, ve analiz etmekle görevlendirildi.

Başkan Harry Truman döneminde kurulan, ABD'nin birimleri için gereken ABD dışı ülkelerle ilgili istihbarat bilgilerini toplayan kurum. Merkezi Virginia eyaletindeki Langley'de bulunuyor. 

Şu anda direktörlüğünü Gina Haspel'in (ilk kadın başkan) yönettiği servis, Soğuk Savaş yıllarında ve sonrasında pek çok gizli operasyonda rol alarak çeşitli sebepler dolayısıyla siyasi rejimleri zayıflatmaya ve hükûmetleri devirmeye çalıştı.

Değişik kesimlerden seçilen CIA direktörleri arasında, ABD'ye başkanlık yapan George W. Bush'un babası George H. W. Bush da bulunmaktaydı.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *