ANASAYFA arrow right Dünya

Pelosi: Trump'a resmi suçlamalar getirilecek

Pelosi: Trump'a resmi suçlamalar getirilecek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
ABD Başkanı Trump'a yönelik azil sürecini başlatan Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, azil sürecinin resmileşmesi sonra
ABD Başkanı Trump'a yönelik azil sürecini başlatan Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, azil sürecinin resmileşmesi sonrası sürpriz bir toplantı kararı yaptı. Pelosi, "verilerin tartışmasız olduğunu" söyleyerek, resmi suçlamalar getirileceğini açıkladı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi azil soruşturmasıyla ilgili bugün sürpriz bir basın toplantısı düzenledi. .
Basın toplantısı, dün Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu'ndaki azil soruşturmasının hemen ardından geldi. Pelosi program dışı basın toplantısında Başkan Trump'ın azli için resmi olarak suçlamaların getirileceğini açıkladı.
"Kimse hukukun üzerinde değildir"
Pelosi, söze "Halk kraldır" anlayışıyla, anayasyı tehlikeli liderlere karşı korumak adına "azledilme" maddesini anayasaya koyduklarını söyleyerek başladı ve ekledi:
"Başkan'ın hukukun üzerinde olmasına izin verirsek, bunu cumhuriyetimiz pahasına yapmış oluruz. Kimse hukukun üzerinde değildir" "Veriler tartışmasız. Başkan kendi siyasi çıkarı için ulusal güvenliğimiz pahasına görevini kötüye kullanmıştır.
"Üzülerek ancak tevazu ve itimatla ülkemizin kurucularına duyduğumuz bağlılık ve yüreğimizde Amerika sevgisiyle, Adalet Komisyonu Başkanı'ndan azil gerekçelerini hazırlamasını istiyorum.
Beyaz Saray: Sabırsızlıkla bekliyoruz
Beyaz Saray ise "Senato'da yapılacak adil yargılamayı sabırsızlıkla bekliyoruz" açıklaması yaptı.
"Beni azledecekseniz şimdi edin" ifadelerini kullanan Trump şöyle devam etti: "Elinizi çabuk tutun ki Senato'da adil bir yargılama olabilsin, ülkemiz de normal hayatına dönebilsin."
Adalet Komisyonu'nun azil soruşturmasını resmileştirmesiyle ilgili adımı NATO zirvesi için Londra'dayken başlattıkları gerekçesiyle eleştiren Trump, 300 sayfalık rapora da değinerek rapor için "şaka" demişti.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi, ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump'a yönelik azil soruşturmasında komitede hazırlanan ve dün kamuoyuna açıklanan raporu oylamaya sundu.Rapor, Çarşamba günü komitedeki Cumhuriyetçi 9 vekilin "hayır" oyuna karşılık Demokrat 13 vekilin "evet" oyu ile onaylandı.
Adım adım azil süreci
Trump Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'e 25 Temmuz'da bir telefon açtı. Trump'ın konuşmada rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda ABD'nin ülkesine yardım edeceğini söylediği iddia ediliyor.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül'de Demokrat vekiller ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump'ın görevinden azledilmesi için resmi işlemleri başlattıklarını açıkladı.Beyaz Saray, 25 Eylül'de telefon görüşmesinin içeriğine ilişkin özet deşifresinin tam metnini yayınladı.
Yazılı olarak beş sayfa tutan telefon konuşmasına göre, Trump Zelenskiy'e Demokrat başkan adayı adayı ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın faaliyetlerinin araştırılması için avukatı Rudy Giuliani ve ABD Adalet Bakanı'yla çalışması konusunda talepte bulunuyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ve Trump.
Kayıtlarda, Trump, Biden'ın, oğlu Hunter'ın iş ilişkilerini soruşturan Ukraynalı savcıyı engellemeye çalıştığı yönündeki iddiaları kastederek şöyle söylüyor: "Biden soruşturmayı sonlandırmakla övünüyor. Bu konuya bakabilirsen iyi olur. Bana korkunç göründü."
Trump ayrıca, görüşmeden birkaç gün önce ekibine, Kiev'e yaklaşık 400 milyon dolarlık yardımın dondurulması talimatı verdiğini doğruluyor.
Not: Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın 2014 yılından itibaren 2019'un nisan ayına kadar Ukrayna'nın en büyük özel doğal gaz üreticisi olan Burisma Holdings'te yönetim kurulu üyesi olması, 2009-2017 yıllarında ise babası Joe Biden'ın Ukrayna'daki yolsuzlukla mücadele çalışmalarına destek vermesi, ABD'de tartışma konusu olmuştu. Bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *