ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Pazarlama üretim kadar önemli

Pazarlama üretim kadar önemli
YAYINLAMA: 10 Aralık 2020 / 13.30
GÜNCELLEME: 10 Aralık 2020 / 13.30

Türkiye’de uzun süre pazarlamaya gereken önemin verilmediğini belirten MPM Bölge Müdürü Kutlu Çakır, son yıllarda özellikle rekabetin yoğun olduğu bölgelerde pazarlama tekniğinin yaygın olarak kullanılmaya başlandığını açıkladı.

Çakır, işletmelerin pazarlamadan çok üretime önem verdiğini, ancak bu durumun son yıllarda yavaş da olsa değiştiğinin görüldüğünü bildirdi. Çakır, “Dışa açılmaya çalışan işletmeler, dış pazarlarda modem pazarlama tekniklerinden büyük ölçüde yararlanacak. Bu nedenle firmalar dış pazardaki firmalarla da rekabet etmek ve pazarlamaya gereken önemi vermek zorunda. İşletmelerin yaşaması, ürettikleri malların satılması, satışların yenilenmesi ile olanaklıdır. Oysa, çoğu işletme ürettiği malı satıyor ve atıl kapasiteyle çalışıyor. Bu zaten kıt olan üretim kaynaklarının israfı demektir. Durumun düzelmesi, diğer etmenlerin yanı sıra, işletmelerin yalnız üretimle ilgilenmeyi bırakıp, tüketici ya da kullanıcıya yönelik bir tutuma girmeleri ile olanaklıdır” şeklinde konuştu.

Pazarlamanın pahalı bir teknik olduğuna da değinen Çakır şöyle devam etti: “Çoğu işletme yöneticisi bu teknikten yararlanmaya gücünün yetmeyeceğini düşünür. Oysa, işletme yöneticilerinin, pazarlama konusunda bilgi sahibi olmaları halinde, az giderle, hatta hiç harcama yapmadan, kimi önemli konularda pazarlama tekniğinden yararlanmaları, çeşitli konularda daha akılcı kararlar almaları olanaklı. Bu nedenle, bir işletmenin pazarlama tekniğini, bir bütün olarak uygulaması gerekli değildir. Her işletme kendi gereksinimine göre bir uygulama içine girebilir.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *