ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Pazarlama için bilgi gerekir

Pazarlama için bilgi gerekir
YAYINLAMA: 22 Eylül 2021 / 13.26
GÜNCELLEME: 22 Eylül 2021 / 13.26
İşletmelerin ortak yönlerinden birinin, hepsinin iyi yönetilmek için bilgiye muhtaç olduğunu ifade eden uzmanlar, sadece işletmeler değil, kâr amaçlı veya kâr amaçsız tüm örgütler için bu görüşün geçerli olduğunu vurguladı.

Bir yandan pazarlama anlayışının yaygınlaşması, diğer yandan stratejik planlama ve stratejik pazarlama planlamasının önem kazanmasıyla günümüzde pazarlama araştırmasına ve bilgi toplamaya olan ihtiyacın şart olduğunu söyleyen MPM GAB Müdürü Kutlu Çakır, “Bir işletme, doğru kararlar almak ve bunları başarıyla uygulamak üzere, pazarlama dış çevresini iyi tanımak, kendisinden küçük ve zayıf yönleri ile pazarda mevcut fırsat ve tehlikeleri sağlık olarak değerlendirebilmek için yeterli pazarlama bilgilerine sahip olmalıdır. İş hayatının belirsizliklerle dolu rekabetçi ortamında, pazarlama araştırması ve bilgi sistemi, üreticilerle tüketiciler arasında mesafeyi kapatmaya yarayacak bilgileri sağlama fonksiyonunu yerine getirir.

Pazarlamada temel olan hedef pazarın belirlenmesi, uygun pazarlama karmasının oluşturulması ve dış çevrenin değişimine uyum sağlayacak şekilde sürekli olarak gözden geçirilmesi gibi kararlar için gereken bilgiler pazarlama araştırması ve bilgi sistemi ile sağlanır. Bu bilgi akışı olmadan pazarlama yöneticileri pazarın dinamiklerini anlayamaz” dedi. Sadece sezgi ile karar veren yöneticiler, kişisel bilgi ve tecrübeye dayalı olarak hareket etiğini belirten Çakır, bilimsel karar vermede ise objektif bilgi toplamaya, sistemli ve mantıksal çalışmaya dayalı olduğunu kaydetti. Çakır, ancak sezginin de yararı vardır ve başarılı yönetim kararları araştırma ve sezginin karışımı olarak ortaya çıktığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *