ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Pazarlama bir sanattır

Pazarlama bir sanattır
YAYINLAMA: 02 Ağustos 2021 / 14.45
GÜNCELLEME: 02 Ağustos 2021 / 14.45
Pazarlamanın, müşterinin satın almak istediği veya hoşlanacağı malı alması değil bir sanat olduğunu söyleyen Avrupa Komisyon Danışmanı Wım Harrems, doğrulan bulmak için pazar bileşenleri olan, ürün, fiyat, sunum, yer ve istekliliğin önemli hususlar olduğunu bildirdi.

Organizasyonunu ABİGEM’in yaptığı KOBİ’ler için akılcı çözümler semineri sürüyor. Gaziantep Ticaret Odası’nda yapılan seminerde Avrupa Komisyon Danışmanı Wım Harrems, katılımcılara Türkiye’ye destek projesinde yer alan pazarlama becerilerini anlattı. Harrems, “Pazarlamanın anlamı, tüm faaliyetlerin gereksinimlerini karşılamaya yönelik olma zorunluluğunda yatmaktadır. Pazarlamada bir anlayış var, müşterinin satın almak istediği malı sun, üretmekten hoşlanacağı malı değil. Yani, pazarlama bir sanattır. Doğruları bulmak için pazar bileşenleri olan, ürün, fiyat, sunum, yer ve isteklilik önemli hususlardır” dedi.

Harrems, “Pazarlama analizi, genel çevre analiziyle başlar ve adım adım özelleşir. Firmalar, müşterilerinin kimler olduğunu ve bu müşterilerin özelliklerini bilmelidirler. Firma, müşterileri tarafından istenilen ürün performans özelliklerini belirlemelidir” dedi.

Pazarlar tek tür müşteriden oluşmadığından bunları bölümlere ayırmanın mantıklı olduğunu söyleyen Harrems, “Örneğin pazar bölümlerini ele alalım, pazarın bölümlere ayrılmasının ana sebebi, müşteri tercihlerinin ve gereksinimlerinin farklılık göstermesidir. Eğer pazarın, tek tür müşteri içeren alt kümeleri belirlenebilirse, pazarlama faaliyetleri bu bölümlere göre özelleştirilebilir.

Müşteriye çekici gelmeyen bir ürünün satılamayacağını ifade eden Harrems, “Satın alınan bir ürün, beklenen performansı vermediği takdirde, ikinci kez tercih edilmez ve bu olumsuzluk potansiyel müşteriler arasında yayılarak ürünün denenmesini engeller. Firmanın durumu, önemli derecede satılan ürün sayısına bağlıdır. Bunun için, özenli yeni ürünlerin geliştirilmesi ve mevcut ürünleri sürekli gelişimi, son derece önemli ve gereklidir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *