ANASAYFA arrow right Güncel

Pazarın kaymağını perakendeciler yiyor

Pazarın kaymağını perakendeciler yiyor
YAYINLAMA: 08 Ağustos 2021 / 18.47
GÜNCELLEME: 08 Ağustos 2021 / 19.11
Yeşil altın olarak bilinen Antepfıstığının hasadı başladı, ancak fiyatlar çiftçiyi mutlu ve tatmin etmedi

Yaş boz fıstığın kilosunun 21-22 lira arasında değiştiğini söyleyen Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, kırmızı yaş fıstığın kilosunun ise 25-30 lira arasında olabileceğini belirtti.

Milletvekilleri Antepfıstığına sahip çıkmalı

Karaoğlan, “Fıstık fiyatları tüketiciye ulaşana kadar çok yükseliyor. Bu pazarın kaymağını yiyen perakendecilerdir. Fıstık fiyatını dolar ve Euro’ya göre hesaplarsak, çerez parasına geliyor. Kabak çekirdeğinin kilosu bile 40-50 lira. Bir fıstık ağacı 15 yılda yetişiyor. Bir insan gibi, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversiteyi bitirdikten sonra ürün vermeye başlıyor. Fındığın sahipleri varken, Antepfıstığının sahibi yok. Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Kilis gibi 5-6 ildeki insanların geçim kaynağı Antepfıstığı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki milletvekillerinin Antepfıstığına sahip çıkması lazım” dedi.

Kırmızı fıstık daha değerli olacak

Bu sene kırmızı yaş fıstığın çok fazla olmayacağını açıklayan Karaoğlan, “Rekolte düşük olduğundan müstahsil boz kırıyor. Dolayısıyla kırmızı fıstığın daha değerli olacağını düşünüyoruz. Çünkü yağış olmadığından bu seneki kırmızı fıstıklar iyi değil, gelişmedi, yağışlar olsaydı iri olurdu. Bundan dolayı herkes geçen yıl ki mahsulü kullanacak. Fiyatının ise 25-30 lira arasında değişeceğini tahmin ediyoruz. Yaş boz kavlağın kilosu 60-70 lira arasında satılırken, kuru kırmızı fıstık 50 liranın üzerinde satılır” açıklamasını yaptı.

Günlük 500-1000 ton arasında fıstık geliyor

Günlük 500-1000 ton arasında fıstık geldiğini vurgulayan Başkan Karaoğlan, “Hiçbir zaman üretici ile tüketiciyi ayrı düşünmedik. İstiyoruz ki hem üretici hem de tüketici kazansın. Ama geçen yıl 18 lira olan yaş boz fıstığı bu sene 30 liraya almamız gerekirken, 21-22 lira civarında. Bu fiyatlar tüketiciye çok yüksek yansıtılıyor. Çünkü denetim yok. Fiyatlar gelen talebe göre belirleniyor” değerlendirmesinde bulundu.  

Yaş boz fıstığın kilosunun 25 liradan 21-22 liraya düştüğünü ifade eden Karaoğlan, “İlk zamanlarda mahsul az geldiğinden fiyatlar 25 lirayı gördü, ancak şu anda mahsul çok, fiyatlar düştü. Geçen yıl rekolte yüksekti, ancak fıstıkta fos çoktu, içi randımansızdı, bu sene ise içi iyi. Geçen yıl 1 kilo fıstıktan 420 gram iç fıstık alınırken, bu sene 1 kilo fıstıktan 470 gram iç alıyoruz. Çünkü yağış olmadığından kabuk değil, iç gelişti” şeklinde konuştu.

Şu anda istenildiği gibi fıstık ihracatı yapılmıyor

Karaoğlan, piyasada nakit sıkıntısı yaşandığının ve ihracatın çok az olduğunun altını çizdi. “Şu anda istenildiği gibi fıstık ihracatı yapılmıyor. Dolaylı ve az miktarda ihracat var. İhracatın azalmasında pandeminin etkisi vardı, ancak şimdiki nedeni bilmiyorum. Eğer pandemi olmasaydı, fıstık ihracatında iyi bir seviyeye gelinirdi. Hem bu işin ticaretini yapan hem de üretici rahatlardı” ifadelerini kullandı.

Yeni bir fıstıkçılar sitesi için çalışmalara başladık

Esnafa yönelik yeni bir fıstıkçılar sitesi için çalışmalara başladıklarını kaydeden Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Gaziantep Fıstıkçılar Odası olarak, 500 esnafın talebini alarak Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile görüştük, yardımcı olacaklarını söylediler. Şu anda 500 dönümlük bir alan lazım. Talep çok fazla olduğundan bu alan artabilir.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *