ANASAYFA arrow right Siyaset

Paşinyan: Türkiye'nin katılımı olmasa bu savaş başlamazdı

Paşinyan: Türkiye'nin katılımı olmasa bu savaş başlamazdı
YAYINLAMA: 07 Ekim 2020 / 17.07
GÜNCELLEME: 07 Ekim 2020 / 17.07
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, AFP'ye verdiği röportajda "Ermenistan'a yönelik bir güvenlik tehdidi olması durumunda angajman gereği Rusya'nın yükümlülüklerini yerine getireceğinden eminim" dedi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Salı günü AFP'ye verdiği röportajda, Türkiye'nin "tam desteğinin" müttefiki Azerbaycan'ı tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmaları yeniden ateşlemeye motive ettiğini söyledi.

Paşinyan, artan çatışmaları "teröre karşı bir savaş" olarak nitelendirdi.

45 yaşındaki başbakan, "Azerbaycan liderliğinin son 15 yıldır aktif bir şekilde kavgacı söylemi teşvik ettiği doğru olsa da, şu an gerçekleşen savaşın kararı Türkiye'nin tam desteğiyle motive edildi" dedi.

Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın kalbindeki Hükümet Konağı'nın görkemli bir odasında AFP'ye konuşan Paşinyan "Türkiye'nin aktif angajmanı olmasaydı bu savaş başlamazdı" şeklinde konuştu.

"Türk kuvvetlerini Viyana kapısında görebiliriz"

Paşinyan, Ermenistan'ın Türkiye'nin yayılmasının önündeki "son engel" haline geldiğini söyledi.

  1. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun şehri kuşatmasına atıfta bulunan Paşinyan, Türk kuvvetlerini Viyana kapısında görebileceğini söyledi.

"Rusya'nın yardıma geleceğinden eminim"

Ancak mevcut çatışma Ermenistan'ın topraklarında doğrudan saldırıya uğrayacak kadar kötüye giderse, Paşinyan, iki ülkenin kilit müttefiki Rusya'nın yardımına geleceğinden emin olduğunu söyledi.

Başbakan, "Ermenistan'a yönelik bir güvenlik tehdidi olması durumunda, Rusya'nın angajmanı bizim anlaşma çerçevemize tabi olacaktır. Durum gereği ... Rusya'nın anlaşma yükümlülüklerini yerine getireceğinden eminim" dedi.

Uluslararası toplum ve Paşinyan'ın son günlerde çok sayıda telefon görüşmesi yaptığı Avrupalı ​​liderlere gelince, "Bu terörist operasyona verilecek en iyi yanıt ... Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını tanımak olacaktır" dedi.

NOTLAR: 

Karabağ şu anda Ermenistan dahil hiçbir BM üye devleti tarafından tanınmıyor.

Karabağ'da 10 gün önce şiddetli çatışmalar yeniden başladı ve en az 286 kişinin ölümüne neden oldu. İki tarafın da net rakamları açıklamaması sebebiyle tam sayının bunun çok daha üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

"Terörist gruplar çatışmaya katıldı"

France 24'ün AFP'den aktarımına göre Paşinyan, Azerbaycan'ı "özgürlükleri için mücadele eden halka karşı terörist savaş" yürüttüğü için kınarken, "yavaşça konuştu ve her kelimeyi tartan bir sükunet havası" yansıttı.

Eski bir gazete editörü olan Paşinyan, iktidar partisine karşı on binlerce protesto gösterisine liderlik ederek, yaygın bir değişim arzusunu kanalize etmiş ve hem Rusya hem de Batı ile iyi ilişkiler çağrısında bulunduktan sonra 2018'de başbakan olmuştu.

Son çatışmanın "Karabağ sorununun yeni bir tırmanması değil", "esas olarak Müslüman bir Türk ülkesi olan Azerbaycan ile Ermenistan arasında etnik ağırlıklı Ermenilerin dağlık bölgesine ilişkin onlarca yıllık bölgesel bir anlaşmazlık olduğunu" vurguladı.

Ermeni güçlerinin rolünü "terörle mücadele operasyonu" olarak nitelendiren Paşinyan, mevcut çatışmanın "Ortadoğu'dan terörist grupların çatışma bölgesine aktif olarak katıldığını" söyledi.

"Türkiye savaşa aktif olarak katıldı"

Türkiye Karabağ'da Azerbaycan'ı desteklemek için Suriye'den savaşçılar göndermekle suçlanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'yi "kırmızı çizgiyi" geçmekle suçlayarak bölgeye "cihatçıların" geldiğini iddia etmişti.

Ermenistan ayrıca Türk güçlerini doğrudan bölgede savaşmakla suçluyor. Paşinyan, Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarının çatışmaya "aktif olarak katıldığını" söyledi.

Türkiye bunu yalanladı ve kesin bir kanıt sunulmadı.

Paşinyan, Türkiye'yi "Ermeni soykırımı politikasının" bir parçası olarak Dağlık Karabağ'a dahil etmekle suçladı.

"Türkiye, Ermeni soykırımını sürdürmek için Güney Kafkasya'ya döndü" dedi.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *