ANASAYFA arrow right Röportaj

"Partiye bir kadın elinin değmesi gerekiyordu"

"Partiye bir kadın elinin değmesi gerekiyordu"
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.25
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.25
CHP’nin yeni il başkanı Nesrin Tuncel, ilk röportajını Sabah’a verdi.
CHP’nin yeni il başkanı Nesrin Tuncel, ilk röportajını Sabah’a verdi. Tuncel, güncel konulara ilişkin sorularımızı yanıtlarken, Tahir Elçi’nin öldğrğlmesine çok üzüldüğünü belirterek ,”. Daha öncesinde CNN Türk’te yaptığı bir açıklamadan dolayı gözaltına alınması bu ülkede düşünce hürriyetinin olmadığını gösteriyordu. Arkasından yaşanan bu olay bizi çok üzdü. Hiçbirimizin can güvenliğinin olmadığını gösteriyor bu saldırı” diye konuştu

Antep’te yalnızca CHP’nin değil, aynı zamanda bir siyasi partinin ilk il başkanı olma başarısını gösteren ve erkek egemen CHP’de adeta devrim yaratan Avukat Nesrin Tuncel, bu süreci, “Partiye bir kadın elinin değmesi gerekiyordu. Örgütümüz dağınıktı. Örgütümüzde kimse kimseyi sevmiyordu. Yıllarca aynı şahıslar, aynı CHP’liler değişik yerlere aday olmuşlar. Dolayısıyla birbirlerine karşı artık hoşgörüsü olmayan, birbirlerini sevmeyen ve çalışmalara katılmak istemeyen ideolojinin yanında durmayan, ideolojik inancını kaybetmiş kişiler vardı. O nedenle benim CHP’nin ideolojisine inancım tamdı” diye değerlendirdi.
CHP’nin çiçeği burnunda il başkanı Nesrin Tuncel, Sabah muhabirlerinin sorularını yanıtladı:
Gaziantep İl Başkanlığına ilk kez bir kadın seçiliyor, bunu nasıl başardınız?
Cumhuriyet değerlerinden geriye gidiş gördük. Çok büyük bir üzüntü yaşıyorum ben. Geçen sene bu dönemde CHP İl Yönetimi’nde İl Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcü olarak görevliydim. Sosyal hayatın nabzını en iyi tutan bir meslek mensubu olarak Türkiye’nin gidişatını hiç iyi görmüyorum. Cumhuriyet değerlerinden hep bir geriye gidiş yaşanıyor. 1 Kasım seçimlerinin Cumhuriyet rejiminin oylandığı bir seçim olduğunu düşünüyordum. Çok endişeliydim. Söyleyecek çok sözümüz vardı. 1 Kasım seçim sürecinde tabana çok çalışma yaptık.. Ancak CHP başarılı olamadı. Partiye bir kadın elinin değmesi gerekiyordu. Örgütümüz dağınıktı. Örgütümüzde kimse kimseyi sevmiyordu. Yıllarca aynı şahıslar, aynı CHP’liler değişik yerlere aday olmuşlar. Dolayısıyla birbirlerine karşı artık hoşgörüsü olmayan, birbirlerini sevmeyen ve çalışmalara katılmak istemeyen ideolojinin yanında durmayan, ideolojik inancını kaybetmiş kişiler vardı. O nedenle benim CHP’nin ideolojisine inancım tamdı.

Ancak CHP’nin yeni söylemlerinin toplumda karşılık bulmadığını seçimlerde gördük. Dolayısıyla CHP’nin bu yeni söylemi, CHP’nin Atatürkçü duruşundan uzaklaşan söylemi, seçmenin nazarında çokta karşılık bulamadı. O edenle CHP’nin özüne dönmesi gerektiğine inanıyorum.
CHP eski yüzüne dönerken, sosyal demokrat politikalar ve yeni sol söylemleri harmanlayarak seçmenin karşısına böyle çıkması gerektiğini, CHP’nin asıl gitmesi gereken yerin varoşlar, işçiler, emekçiler, kadınlar, üniversite gençliği sivil toplum örgütleri, çiftçi, köylü, ezilen bütün toplumu kesimleri olması gerekir düşüncesi, CHP’nin asıl duruş noktasının burası olması gerektiği inancıyla vez tabandan gelen bu taleplere ve inançla, azimle onların adayı olarak bir duruş sergiledik. Taban bunu başardı. Çünkü tek Başına hiç kimse hiçbir şeyi başaramaz. Benim yanımda CHP örgütü durdu. Bu da dolayısıyla bize başarıyı getirdi.


Erkek rakipleriniz karşısında en çok hangi konuda zorlandınız?
Erkek rakipler demeyelim. Hiçbir zaman için CHP’de kadın-erkek ayırımı doğru bir şey değil. Ben onları parti içi mücadele de CHP’yi iktidara taşıyacak yeni yollar, yeni haritalar belirleyecek çalışma arkadaşlarım olarak gördüm. Bizde tabi ki onları bir rakip gibi görmedik. Onların da yine doğruyu bulma yönünde CHP’nin başarılı olması yönünde söyleyecek sözleri vardı. Onları söylediler.

İl örgütünde yönetimde de kadın ağırlığı hissediliyor mu, yönetim kuruluna kaç kadın girdi?
Kadın kontenjanı kotasını doldurduk. Yönetimde bütün toplum kendisini buldu. Bütün toplumun, bütün seçmenin köprüsü olacak nitelikteki yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım var. Onlar da bütün seçmene ulaşmamızda köprü görevi görecekler. Dolayısıyla bütün toplumu kucaklayacak bir yönetim oluştu. Toplamda 9 kadın üyemiz var.

Yeni yönetim neler yapacak, projeleriniz planlarınız neler?
Öncelikle taşrayla merkezimin kopuk olan bağlarını güçlendireceğiz. Alanlarda olacağız. Azimle, inançla CHP’nin ideolojisini ve ilkelerini yerel politikalarla birleştirip, güçlendireceğiz. Antep ekonomisinin yıkım halinde olduğu bir süreçte söyleyecek sözüm var. Bunları alanlarda söyleyeceğiz. Siyaseti parti binasının dışına taşıracağız.

Kadın üye sayısının arttırmayı hedefliyor musunuz?
Bizim önceliğimiz aktif üyelik sistemini getirmek. Üyeliklerimizi güncellemek. Başka siyasi partilerde siyaset yapanlar hakkında disiplin ne gerektiriyorsa onu yapmak. CHP’nin üyelik sayısını arttırmak.

Partiniz kadın ve gençlere kapalı yapısını nasıl değiştireceksiniz, buna gücünüz yetecek mi?
Gerek 7 Haziran çalışmalarını yaparken, gerekse 1 Kasım seçimlerinde eksiliğini duyduğumuz şey kadın ve gençlik örgütlerinin çok zayıf olmasıydı. Bizim de zaten çıkış noktamız daha fazla kadın, daha fazla genç üye. Kadın ve genç sayımızı arttırırsak sahalara daha çabuk ineriz. En önemsediğim iki örgütümüz, kadın kolları ve gençlik kolları. Bunların sayısını ve niteliğini arttıracağız.

Bu kadar erkek egemen bir partide kadın olarak mücadele etmek nasıl bir şey?
CHP’de kadın olmak zor değil. CHP’de dik duruşunuz varsa, söyleyecek sözünüz varsa ve kimsenin adamı değilseniz o zaman bütün kadınların yolu açık. Aslında demokrasinin en iyi işlediği parti CHP’dir. Yeter ki mücadele azminiz olsun.

Meslektaşınız olan Tahir Elçi hakkında ne düşündürüyorsunuz?
Bu konuda çok çok üzüldüm. Daha öncesinde CNN Türk’te yaptığı bir açıklamadan dolayı gözaltına alınarak arkasından tedbirli olarak salıverilmesi yani düşünce hürriyetine bir engeldi. Bu ülkede düşünce hürriyetinin olmadığını gösteriyordu. Ben bu sorguyu doğru bulmadım. Çünkü düşünce özgürlüğüne karşı olan bir eylem oldu. Arkasından yaşanan bu olay bizi çok üzdü. Hiç birimizin can güvenliğinin olmadığını gösteriyor bu olay. Allah’tan rahmet diliyorum. Adem Kesenek
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *