ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Partileri mahkemeler değil, halk kapatır…

Partileri mahkemeler değil, halk kapatır…
YAYINLAMA: 22 Kasım 2021 / 15.37
GÜNCELLEME: 22 Kasım 2021 / 15.37
Partilerin haksız yere kapatıldığını söyleyen HADEPliler, dün Atatürk heykeli önünde protesto gösterisi yaptı.

Anayasa ve Siyasi Partiler Yasasına göre, partilerin demokratik yaşamın vazgeçilmez bir unsur olduğunu söyleyen HADEPliler, kapatma kararına tepki gösterdi.

Atatürk heykeli önünde toplanan 200 kişilik grup, “HDP halktır, halk burada” sloganları attı. Türkiye’de demokratik yaşam olanağı olmadığı için, parti kapatmalarının çokça yaşandığını söyleyen de HADEP il başkanı Abdullah İnce, siyasi mücadelenin kapatılan partiler mezarlığına döndüğünü belirtti.

HADEP’in kapatılması ile kapatılan parti sayısının 26’ya yükseldiğini ifade eden Abdullah İnce, “HADEP, program ve demeçleri ile her zaman demokrasi, kardeşliği, barışı ve birliği getirmiştir. Dokuz yıllık siyasi geçmişi ve milyonlarca taraftarı olan HADEP‘in kapatılması sorunlara çözüm getirmeyecektir. Bilindiği gibi kurulduğu 1994 yılından bugüne kadar HADEP birçok baskılarla karşılaştı. İçinde yöneticileri de olmak üzere binlerce taraftar gözaltına alınmış, işkence görmüş, tutuklanmış ve onlarcası faili meçhul saldırılara maruz kalmışlardır. Tüm bunlara rağmen halkın desteği büyüyerek devam etmiştir. Buna rağmen, HADEP’in parti olarak Türkiye demokrasisine dokuz yıllık tarihinde hiçte küçümsenmeyecek katkı sundu açıktır. Dolayısıyla HADEP’in kapatılması Türkiye’deki demokrasi sürecine bir darbedir. Bu kararla çok partili siyasi yaşam ve demokratik mücadelenin zemini yara almıştır” dedi.

HADEP’in kapatılmasının partisi kapatılan Tayyip Erdoğan’ın tekrar seçilmesi ve hükümet kuracağı döneme denk gelmesinin dikkat çekici olduğunu ifade eden İnce, “Biz siyasi partilerin kapatılmasına karşıyız. Farklı düşüncelerin farklı partilerde örgütlenmesi demokratik yaşamın gereğidir. Partileri mahkemeler değil, halk kapatmalıdır. 3 Kasım seçimlerinde de görüldüğü gibi iktidar partileri halk tarafından tabela partisi haline dönüştürülmüştür. DEHAP olarak, HADEP’in kapatılması ile oluşan demokratik siyasi boşluğu doldurmaya kararlıyız. Türkiye’nin demokratikleşmesi için gerekli çabayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *