ANASAYFA arrow right Ekonomi

Para kazanamayan esnaf, sektör değiştirmeye başladı

Para kazanamayan esnaf, sektör değiştirmeye başladı
YAYINLAMA: 14 Aralık 2020 / 21.27
GÜNCELLEME: 14 Aralık 2020 / 21.59
Berberler Odası Başkanı Hacı Darıcı, berberlerin işinin üçte bire düştüğünün altını çizdi, verilen sözlerin yerine getirilmesi istedi ve ekledi: “Para kazanamayan esnaf sektör değiştirmeye başladı.”

Esnafımızın işi çok düştü

Koronavirüs tedbirleri kapsamında ilk olarak berberlerin kapandığını açıklayan Darıcı, “İşyerlerimiz açıldıktan sonra bazı organlar tarafından ‘Berberler virüs üretiyor’ şeklinde algı yarattılar. Halbuki berberlerde A’den Z’ye kadar Koronavirüs tedbirlerin tümü alındı, camlarımız haritaya döndü. Ama nedense müşterilerimizin birçoğunu toplayamadık. Dolayısıyla esnafımızın işi yarıdan aşağıya düştü” ifadelerini kullandı.

Verilen sözler var

Dükkanların sabah 10:00 ile akşam 20:00 saatleri arasında açık olduğunu hatırlatan Başkan Darıca, “Eğer salgından kurtulacaksak güzel bir karar ve esnafın en fazla iş yaptığı Cumartesi günü ise sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Şu anda berberler çok fazla sıkıntı içerisinde. Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Ömer Küsbeoğlu ile beraber üst makamlara gidiyoruz. Bizlere verilen sözler var. Şimdi Ömer başkanın ne diyeceğini bekliyoruz. Zor günümüzde yaramıza merhem olmayanların işler iyi yaramıza merhem olmasına gerek yok. Canımız yandığından sorunlarımızı dile getirmek zorundayız” şeklinde açıklamada bulundu.

Çoğu esnafımız taksitlerini ödeyemiyor

Darıcı, “Salgının başladığı ilk zamanlarda 6 ay sonra ödemeli kredi verildi. Bu kredilerin ödemesine bir yıl sonra başlanılması gerekiyordu. Çünkü iş yok, para yok. 6 ay göz açıp kapanıncaya kadar geldi. Çoğu esnafımız taksitlerini ödeyemiyor. Krediler bir yıl sonra ödemeli verilseydi, yaraya daha çok merhem olurdu. Kapanan dükkanlar mevcut, ancak görünmüyor. Çünkü maliye kaydı olanlar kredi çekti, sicil kaydı istenince GESOB’a oda ve sicil kaydı yaptırdı. Alınan paralar ödenemiyor” diye konuştu.

Can suyuna ihtiyacımız var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kiralarda düzenlemeye gidileceği yönünde açıklamaları olumlu bulan Gaziantep Berberler Odası Başkanı Hacı Darıcı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Cumhurbaşkanımız her zaman küçük esnafımızın yanında oldu, destek verdi, bu süreçte daha çok destek vermesini ve yanımızda olmasını istiyoruz. Hiç olmaz asgari ücret kadar nakdi yardım yapılmasını, bankaların haciz işlemlerini durdurmasını ve bir yıl ödemeksizin 25 bin liradan aşağı olmamak şartıyla faizsiz kredi talep ediyoruz.  Yani sektörümüzü yeniden canlandıracak, esnafın geleceğe umutla bakmasını sağlayacak can suyuna ihtiyacımız var.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *