ANASAYFA arrow right Ekonomi

Pandeminin etkisi azalırsa Antepfıstığı satışı patlar

Pandeminin etkisi azalırsa Antepfıstığı satışı patlar
YAYINLAMA: 28 Mart 2021 / 18.52
GÜNCELLEME: 28 Mart 2021 / 19.52
Pandemi nedeniyle sektörün durgun, fıstık satışlarının ise yüzde 50 oranında düştüğünü dile getiren Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan istedikleri fıstık ihracatını gerçekleştiremediklerinin altını çizdi

Bu yıl fıstık rekoltesinin düşük, ama piyasaların canlı olacağını ifade eden Karaoğlan, “Yeni mahsule kadar Koronavirüsün etkisinin zayıflayacağını düşünüyoruz. Aşının da bulunması tüm sektörlere bir umut oldu. Dolayısıyla pandeminin etkisi azalır ve ihracat olursa Antepfıstığı satışlarında patlama olur” dedi.

Fiyatların düşmesine rağmen satışlar yüzde 50 azaldı

Kırmızı kabuklu fıstığın kilosunun kalitesine göre 36-40 lira, baklavalık kavlak fıstığın kilosunun 50 lira ve baklavalık (Kuşboku) iç fıstığın kilosunun da 140 lira olduğunu söyleyen Karaoğlan, “Bu yıl fıstık fiyatları geçen yıla oranla yüzde 30 düştü. Buna rağmen satışlarımız yüzde 50 azaldı. Çünkü insanlar evine ekmek götürme derdinde olduğundan fıstık tüketmek ikinci planda kalıyor” şeklinde konuşma yaptı.

Antepfıstığı, katma değeri yüksek ürün olarak kullanılmaya başlandı

Başkan Karaoğlan, son yıllarda Antepfıstığında iyi bir kalite yakalandığını kaydederken, “Antepfıstığı, birçok sektörde katma değeri yüksek ürün olarak kullanılmaya başlandı. Artık fıstığımız sadece Türkiye’de değil, dünya da isim yapmış ve Koronavirüse karşı güçlendirici bir etkiye sahip bir meyvedir. Dolayısıyla fıstığın bu özelliklerini tanıtacak reklamlar yapılmalı. Belediyeler başta olmak üzere tüm kurumlar üzerine düşeni yapmalı” ifadelerini kullandı.

Sektör olarak geleceğimizi karanlık görmüyoruz

Esnafın zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi verdiğini vurgulayan Karaoğlan, ihtiyacı olanların rahat bir şekilde krediye ulaşabildiğini sözlerine ekledi. “Piyasada nakit sıkıntısı yaşanıyor. Bu süreçte hiç kimse işini sağlama almadan, önünü görmeden adım atmıyor. Sektör olarak geleceğimizi karanlık görmüyoruz, güzel aydınlık günler bizleri bekliyor” açıklamasını yaptı.

Son yağışların fıstıklarsa olumlu faydası var

Son yağışların fıstıklara çok faydası olduğunu açıklayan Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Eğer fıstıklar çiçek açmış olsaydı, yağışların ve soğuk havaların olumsuz etkisi olurdu, ancak çiçek açmadığından olumlu yönde faydası olacak.” Hüseyin Karataş

 

 

https://bututtu.com/

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *