ANASAYFA arrow right Ekonomi

Pandemide giderler arttı, maaşlar mum gibi eridi

Pandemide giderler arttı, maaşlar mum gibi eridi
YAYINLAMA: 17 Mart 2021 / 20.36
GÜNCELLEME: 17 Mart 2021 / 21.00
Resmi enflasyonun yıllık yüzde 15 olarak göründüğü, ancak bağımsız iktisatçıların yaptığı araştırmaların gerçek enflasyonun bu rakamın en az iki buçuk katı olduğunun ortaya konulduğu ifade edildi

KESK Gaziantep Şubeler Platformu, Yeşilsu’da ‘İnsanca yaşanacak maaş için ek zam istiyoruz’ konulu basın açıklaması yaptı. KESK Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, yıllardır yaşanan her krizin faturasının emekçilere çıkarıldığının altını çizerken, “Her acı reçete bize yazıldı. İğneden ipliğe zam yağmurunun devam ettiği pandemi koşullarında giderlerimiz daha da arttı. Maaşlarımız mumu gibi eridi” dedi. 

Açlık sınırı 2 bin 800 TL’yi, yoksulluk sınırı 9 bin TL’yi aştı

Resmi enflasyonun yıllık yüzde 15 olarak göründüğü, ancak bağımsız iktisatçıların yaptığı araştırmaların gerçek enflasyonun bu rakamın en az iki buçuk katı olduğunun ortaya konulduğunu söyleyen Parlakçı, “Açlık sınırı 2 bin 800 TL’yi, yoksulluk sınırı 9 bin TL’yi aştı. Tüm bunlara rağmen hiç kimsenin bizim yüzde 3 maaş zammı ile yetinmemizi beklemeye hakkı yok. Pandemi ile birleşen ekonomik krizin en kazı yine bizim omuzlarımıza yıkılmak isteniyor. Salgın nedeniyle toplam 52.7 milyar TL kullanıldığını, bunun 44,2 milyarının işsizlik fonundan 2,1 milyarının bağış kampanyalarından karşılandığı, hazineden aktarılan sadece 6.4 milyar TL’de kaldığını biz söylemiyoruz, devletin resmi rakamları söylüyor” ifadelerini kullandı.

Parlakçı, “Yıllardır çarşıda, pazarda yaşadığımız enflasyon ile uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmadığını çocukların dahi bildiği resmi enflasyon sanki gerçek enflasyonmuş gibi gösterildi. Maaş artışlarımız bu sahte rakamların temel alındığı enflasyon hedeflerine göre belirlendi. Kendine yetkili sendika ve konfederasyon diyenler sahte enflasyon rakamlarının yarım puan üstündeki mutabakatların altına imza attı. Üstelik sözleşmeli-güvencesiz çalışanların kadroya alınması ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması gelir vergisi ve ek gösterge adaletsizliğinin giderilmesi başta olmak üzere yıllardır biriken sorunlarımızı çözmeyen Mutabakatları ‘tarihi başarı' diye yutturmaya çalıştılar. Sıkıştıklarında danışıklı dövüş oyunları ile topu hakeme attılar. Biz ise, onların altına imza koyduğu satış sözleşmelerinin bedelini daha fazla yoksullaşarak ve güvencesizleşerek ödemeye devam ediyoruz” dedi.

Vergi dilimi yüzde 10’a sabitlenmeli

KESK Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Sadece geçtiğimiz yılın kayıplarını telafi etmek için maaşlarımızın 2021 yılının başından itibaren bin TL artırılması gerekiyor. Çoktan iflas eden mevcut sisteme son verilerek evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu pazarlık sistemine geçilmeli. Yıllardır sahte enflasyon rakamları ile maaşlarımızda yaşadığımız kayıpların telafisi için gerçek toplu pazarlık masasının bir an önce kurulmalı. Tüm yükün emekçilerin üzerine yıkıldığı vergi adaletsizliğine son verilmeli. Birinci vergi dilimi yüzde 15'ten yüzde 10 dilimine düşürülmesini, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesintinin birinci vergi dilimine sabitlenmesini istiyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *