ANASAYFA arrow right Ekonomi

Pandemi sürecinde, 150 esnaf kepenk kapattı

Pandemi sürecinde, 150 esnaf kepenk kapattı
YAYINLAMA: 20 Ocak 2021 / 21.29
GÜNCELLEME: 21 Ocak 2021 / 21.26

Koronavirüs ve kış mevsimi nedeniyle sektörün yüzde 50 kapasite ile çalıştığını söyleyen Gaziantep Pideciler Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Abdullah Sarı, 150 esnafın bu süreçte kepenk kapattığını vurguladı. “Doğalgaz, odun ve un fiyatlarına yüzde 40 zam geldi. Dolayısıyla satışları düşen esnafımız, girdilerin zamlanması ile birlikte zor günler geçiriyor” diye konuşma yaptı.

2020 yılını konuşmak bile istemiyoruz

2020 yılının kaos içerisinde geçtiğini kaydeden Başkan Sarı, “Koronavirüs tüm sektörler gibi bizim sektörümüzü de olumsuz etkiledi ve esnafımızı bitirdi. İnşallah 2021 yılında bu salgından kurtuluruz, esnafımız bereketli, bol kazançlı bir yıl geçirir. 2020 yılını konuşmak bile istemiyoruz, esnafımız bu yıldan umutlu. Vatandaşlarımızın, maske, mesafe ve hijyen kuralların uymalarını önemle rica ediyoruz. Alınan kural ve tedbirlere ne kadar uyarsak, bu salgından o kadar erken kurtuluruz” açıklamasını yaptı.

Suriye ekmekleri satışları olumsuz etkiledi

Suriye ekmeklerinin de satışları olumsuz etkilediğini kaydeden Sarı, “Hangi koşullarda üretildiğini bilmediğimizden ucuz olarak satılan Suriye ekmeği, esnafımıza çok zarar veriyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Suriyeli ekmekler konusunda ki denetimlerini artırmasını bekliyoruz. Çünkü her yerde satılan bu ekmeği berberde bile bulabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Başkan Sarı, verilen 750 kira 1000 lira nakdi desteğin yaraya merhem olmayacağına dikkat çekerken, “En düşük fırının kirası bin 500-2 bin lira arasındadır. Verilecek paralar ise hiçbir yaraya merhem olmayacak. Esnaflarımıza aylık olarak bir asgari ücret kadar destek verilmesini talep ediyoruz. Geçimini zor şartlar altında sağlayan esnaf, geçmişte aldığı 25+25 toplam 50 bin liranın taksitlerini ödeyemiyor. Bu borcun ise faizsiz olarak ertelenmesini istiyoruz” dedi.

Baharda işlerimizin düzeleceğini düşünüyoruz

Sarı, satışların düştüğünü belirtirken, “Sokağa çıkma yasağının satışlara ister istemez etkisi oldu. Çünkü insanlar tüm ihtiyaçlarını kendisi görüyor. Ekmeğini, yemeğini kendisi pişiriyor. Kış mevsiminde düşen iş potansiyelimiz, Suriyeli ekmeklerin satılması ve virüs ile daha da düştü. Ayrıca insanlar sadece sabah ve akşam yemek yerken, öğlen yemiyorlar. Baharda işlerimizin düzeleceğini düşünüyoruz” dedi.

Vatandaşlarımız 20 yıl önceki ev ekmeği sistemine döndü

1977 yılından beri fırıncılık yapan Gaziantep Pideciler Simitçiler ve Yufkacılar Odası Denetim Kurulu Başkanı Mecit Üzüm, konuşmasını şöyle bitirdi: “Pandemi nedeniyle yapabilecek bir şey yok. Her şeyi devletten beklememek lazım. Temizliğimize, hijyenimize dikkat edeceğiz. Vatandaşlarımız 20 yıl önceki ev ekmeği sistemine döndü. Ekmekleri evlerinde yapıyorlar.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *