ANASAYFA arrow right Ekonomi

Pandemi nedeniyle ihracat yüzde 45 düştü

Pandemi nedeniyle ihracat yüzde 45 düştü
YAYINLAMA: 11 Ekim 2020 / 19.37
GÜNCELLEME: 11 Ekim 2020 / 20.00
Herkes elini taşın altına koyup ortak paydada buluşmalı

Ayakkabı sektörünün yüzde 50 kapasite ile çalıştığını vurgulayan Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, “Ayakkabı sektörü bu krizden en çok etkilenen sektörler arasında yer alıyor. Girdilerimizim yüzde 40’ı ithal malzemelerden oluşmaktadır. Dolayısıyla ister istemez zam geldi. Perakendecinin, imalatçının, tedarikçinin, toptancının elini taşın altına koyması, ortak paydada buluşmalarını ümit ediyoruz” dedi.

Pandemi nedeniyle ihracatın yüzde 45 düştüğünün altını çizen İnce, “Haziran, Temmuz ve Ağustos ayında yüzde 12’lik bir artışla ilk 8 ayımızı kapattık. Yıl ortalamasına göre ise ihracatta yüzde 18’lik küçülme var.. Hayatın normalleşmeye dönmesiyle Avrupa, Asya, Ortadoğu’da hitap ettiğimiz pazarlarla alışveriş başladı, ancak istediğimiz seviyede değil. Paydaşlarımızla birlikte Türkiye’nin ilk ayakkabı dijital sanal fuarının ardından ikinci sanal fuarı gerçekleştirdik ve Ekim ayının sonunda da üçüncü sanal fuarı düzenleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Sektör, dövizdeki artıştan olumsuz etkilendi

Esnafın aldığı kredileri işlerinde kullandığını söyleyen İnce, sektörde kullanılan malzemelerin yüzde 40’ının ithal edildiğini, dolayısıyla dövizdeki artıştan olumsuz yönde etkilendiklerini belirtti. “Şu an ayakkabıya zam yapma şansımız yok. İşlerin Şubat ayına kadar durgun geçeceğini görüyoruz. Bu aydan sonra bir toparlanmayla birlikte sezonun tekrar hareketleneceğini düşünüyoruz. Başkan İpekyolu Kalkınma Ajansı ile birlikte perakende online satış projesi hazırladık. Bu projeye katılan işletmelerimize ayakkabı, terlik, çanta satma garantilidir. İnşallah 20-30 firmamıza bu alanda olumlu bir şekilde alan açarsak başarılı olacağımızı düşünüyoruz” diye açıklamada bulundu.

Sektörün indirimli, elektik, su tüketimi için yetkililere talepte bulunduk

Elektriğe gelen zamları değerlendiren Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Yılbaşından beri elektriğe düzenli olarak zam geliyor. Sektörün indirimli, elektik, su tüketimi için yetkililere talepte bulunduk. Görüşmelerimiz devam ediyor ancak halen bir olumlu netice alamadık. Biz de Enerjisa ile görüştük. Faturasını düzenleyenlere yüzde 5 indirim, odamızdan almış olduğu kapasite raporuyla Enerjisa’ya başvurduğunda fazladan yüzde 25 indirim söz aldık, bu indirim uygulanmaya başladı.”

Gaziantep kabuğuna sığmayan bir şehir

Sektörün, genç, dinamik, heyecanlı ve üretmeyi sürdürdüğünü kaydeden Başkan İnce, “Gaziantep’te yaklaşık bin 200 imalat firma, 50 bin civarında çalışan, bin 300 perakendeci ve 200 civarında yan sanayicimiz var. Gaziantep kabuğuna sığmayan bir şehir. En büyük pazar Ortadoğu olmasına karşın yüzümüzü Avrupa’ya, Amerika ve Afrika pazarına gönderdik. Yapmış olduklarımız çalışmaların meyvelerini almaya başlayacağız” şeklinde konuşma yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *