ANASAYFA arrow right Sağlık

"Pandemi henüz bitmedi"

"Pandemi henüz bitmedi"
YAYINLAMA: 29 Haziran 2020 / 17.51
GÜNCELLEME: 29 Haziran 2020 / 17.51
AHEF Basın Yayın Medya Komisyonu Üyesi, Aile Hekimi Dr. Canan Tanrıver, pandemi döneminin sona ermediğini hatırlatarak, sosyal mesafe ve maske kurallarının önemine dikkat çekti.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’ndan (AHEF) yapılan açıklamada, pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığının aldığı kararlar ve sağlık çalışanlarının özverili çalışması sonucu virüs vakalarında azalma olması “sevindirici” olarak nitelendirilirken pandeminin henüz bitmediği hatırlatıldı.

Basın Yayın Medya Komisyonu Üyesi Aile Hekimi Dr. Canan Tanrıver, sosyal hayatın yeniden başlamasıyla vaka sayılarında artış yaşandığına dikkat çekerek, “Hala sosyal mesafe, kişisel hijyen ve maske kullanımı konusunda vatandaşımızın duyarlı olması hatta bazı illerde zorunlu virüs koruma kurallarına uyması gerekmektedir. Sosyal anlamda pandemi bitmemiştir” diye konuştu.

Dr. Tanrıver, süreç boyunca sayısını tam olarak bilmedikleri çok sayıda sağlık çalışanının enfekte olduğunu, yoğun bakım süreçleri yaşayarak bazılarının hayatını kaybettiğini de açıklamalarına ekledi.

“Pandemi döneminde aile hekimleri, kişisel koruyucuların zamanında sahaya verilmemesi nedeniyle her gün aramızdan kim enfekte olacak, kimi kaybedeceğiz endişesiyle çalıştı ve bu kaygı devam ediyor. İller arasında standart bir uygulama ne yazık ki yok” dedi.

Koruyucu ekipman yine gündemde

Tanrıver şunları söyledi:

“Yeni süreçle birlikte aile hekimliğine virüs taşıyıcı özellikli hastaların başvuru sıklığı arttı. Aile Hekimliği çalışanlarının viral yükü her geçen gün artmakta dolayısı ile kişisel koruyucu ekipmanlarını kullanım gerekliliği devam etmektedir.

“Kişisel koruyucuların kullanımı virüs bulaşmasını önlemek için zorunluluktur. Bu nedenle kişisel koruyucuların dağıtımının sağlanması ihtiyatlılık değil mecburiyettir.

“Pandemi sürecinin başında talihsizlik olarak nitelendirdiğimiz çalışanların koruyucu ekipmanlarının kendilerinin temin etmesi gerektiği uygulamalarının yine yeniden başladığını görüyoruz.

“Aile hekimleri eşit ve yüksek derecede korunmalı”

“DSÖ’nün bıkkınlığa, rehavete kapılmadan her alanda olduğu gibi sağlık alanında da tedbirlerin sürekliliği konusunda uyardığı, virüsün yayılma hızında azalma olmadığı, seyahat özgürlüğü ile bulaş yolunun da artacağı, Eylül ayı için küresel risk beklentimizin devam ettiği bilinciyle, Aile Hekimliği çalışanlarının da diğer sağlık çalışanlarından ayrılmadan eşit ve yüksek derecede korunmaya devam etmesi bir zorunluluktur.

“Talihsiz uygulamalardan Sağlık Bakanımızın haberi olmayabileceği düşünülerek İl Sağlık Müdürlüklerine pandeminin bitmediği hatırlatması yapılmalıdır.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *