ANASAYFA arrow right Spor

Pandemi, futbolda sponsorları etkilemedi

Pandemi, futbolda sponsorları etkilemedi
YAYINLAMA: 14 Eylül 2020 / 20.46
GÜNCELLEME: 14 Eylül 2020 / 21.06
19 takımın göğüs sponsoru, 11 takımın isim sponsoru var

Türkiye Süper Ligi'nde 2020-2021 sezonu başladı. Pandemi nedeni ile lig formatında ve takviminde yaşanan değişikliğin ardından ilk devre seyircisiz oynanacak. Eğer pandemi yeni bir değişikliğe neden olmazsa ilk yarı 4 Ocak sona erecek. İkinci yarı 22 Ocak'ta başlayacak ve sezon 8 Mayıs 2021’de yapılacak 34 hafta müsait müsabakalarıyla sona erecek.

Futbolseverler ve Süper Lig'de bu sezon mücadele eden 21 takım kadar sponsorlar da ligin başlamasını heyecanla bekliyordu. Çünkü pandemi nedeniyle geçen yıl futbol maçlarının ertelenmesi sponsorları olumsuz etkilenmişti.

Ancak dünyada sponsorluk gelirlerinin %38 gerilediğine dair iddiaların olduğu bu dönemde futbolda böyle bir gerileme yaşanmadı. Ve anlaşılan o ki maçlar oynandığı sürece de yaşanmayacak.

Bunun en önemli nedenlerinden biri hiç kuşkusuz futbolda sponsorların uzun vadeli olarak düşünülmesi. Pandeminin neden olduğu bir yıllık kayıp genellikle 25 yıllık anlaşma imzalayan markalar için karşılanabilecek bir risk.

Sponsorlar için bir başka handikap maçların seyircisiz oynanması olduğu düşünülse de bu durum artık sponsorların görünürlük kaybı yaşanmasına neden olmuyor. Çünkü maçlar seyircisiz oynanansada dijital ve TV başta olmak üzere farklı mecralarda milyonlar logonuzu görmeye devam ediyor.

Zaten ligin ilk haftasında 21 takımın sponsor listesine baktığımızda da bunun yansımasını görüyoruz. Şu an ligde sponsoru olmayan şirket yok.

200'ün üzerinde sponsor var

Lig'deki 21 takımın toplamda 200'ün üzerinde sponsoru var. Öncelikle her takımın forma tedarik sponsoru bulunuyor. Sigorta ve sağlık giderleri için kurumlarla işbirliğine giden takımlar yolculuk masrafları, su, besin takviyeleri gibi ihtiyaçları için tedavi sponsorluğu anlaşması yapmış durumda. Sponsorluk isimleri de çeşitlendi. Zaman sponsoru, özgüven sponsoru gibi sponsorları da var artık takımların.

Tabii bu noktada takımlar için en önemli 3 sponsorluk alanı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bunlardan biri stadyum sponsorluğu diğerleri ise isim ve göğüs sponsorluğu. Bugün Lig'de Beşiktaş “Vodafone”, Çaykur Rize “Didi”, Fenerbahçe “Ülker”, Galatasaray “Türk Telekom”, Medipol Başakşehir “3. İstanbul” ve Alanyaspor'un “Bahçeşehir Koleji” stadyum sponsoru mevcut. Lig'deki 11 takımın ise isim sponsoru var. Burada fraport TAV gibi bir Havalimanı işletmesinden, HES gibi kablo şirketine, Çaykur gibi büyük bir devlet kurumundan, Alman cep telefon tedarikçisi Yukatel’e kadar geniş bir yelpaze söz konusu.

 Lig’de göğüs sponsoru olmayan ise sadece iki takım kaldığını görüyoruz. Ancak Eylül sonuna kadar sponsorluk anlaşmalarının devam edeceğini düşünürsek yakın zamanda onların da yeni anlaşmalar yapmasını bekleyebiliriz.Dünyaspor

8

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *