ANASAYFA arrow right Yaşam

Pandemi bize, sağlıkla ilgili sosyal devlet ilkesinin zayıfladığını gösterdi

Pandemi bize, sağlıkla ilgili sosyal devlet ilkesinin zayıfladığını gösterdi
YAYINLAMA: 10 Ocak 2021 / 19.04
GÜNCELLEME: 10 Ocak 2021 / 19.48
Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, aşı ve SMA hastalığı konusunda konuşurken, “Ülkemizde sağlığa yılda 140 milyar lira harcanıyor, 75 milyon lirada harcanabilir. Pandemi bize sağlıkla ilgili sosyal devlet ilkesinin zayıfladığını gösterdi. İnşallah ders olur” dedi.

SMA, bozuk gen sonucu ortaya çıkan bir hastalık

SMA Hastalığına değinen Demirci, SMA hastalığının bir kas hastalığı olduğunu vurgularken, “SMA genellikle bozuk gen sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır ve hastalar için üç farklı ilaç kullanılıyor. Spirinza adlı ilaç FDA onaylı fiyatı 73 bin Euro’dur. Türkiye’de ruhsatsız, SUT koşullarına uygunsa Tip 1,2 ve 3 SMA hastalarında geri ödemesi var. Risdiplam adlı ilaç ise FDA ve EMA onaylı, henüz Türkiye’ye getirilmiyor. Bir de gen tedavisi var. Bu tedavi çok yaygın olmamakla beraber 2 yaş altındaki hastalar için kullanılıyor. Dünyada 17 ülke gen tedavisine onay verdi, 4-5 ülke ile ruhsatlandırma aşamasında iken bazı ülkeler ise kısıtlı erişim vermiş. Bunun maliyeti ise 2 milyon 100 bin dolar. Ülkemizde sağlığa yılda 140 milyar lira harcanıyor, 75 milyon lirada harcanabilir. Pandemi bize sağlıkla ilgili sosyal devlet ilkesinin zayıfladığını gösterdi. İnşallah ders olur” şeklinde açıklamada bulundu.

Nadir Hastalıklar Merkezi kurulmalı

Aşıların ücretsiz ve ulaşılabilir olması gerektiğinin altını çizen Demirci, “Hızlı ve etkin bir şekilde vatandaşların aşılanması lazım. Bu açıdan yeterli miktarda aşının temin edilmesi önemli” ifadelerini kullanırken, ülkemizde Nadir Hastalıklar Merkezi’nin kurulması gerektiğini söyledi. “SMA hastalığı her şeyden önce nadir bir hastalıktır. Dolayısıyla Türkiye’de Nadir Hastalıklar Merkezi kurulmalı ve çalışmalar yapılmalı” dedi.

Aşının bir an önce yapılması lazım

Eczacılar, sağlık çalışanı kategorisine girdiğinden ilk aşı yapılacak grup içerisinde yer aldığını açıklayan Demirci, “Yılsonu itibariyle aşılar geldi. Şu anda İlaç Tıbbı Cihaz Kurumu’nda gerekli kontroller yapılıyor. Bilim adamlarının aşı konusu kamuoyu önünde kafaları karıştıracak şekilde tartışması ve şeffaf bir süreç yürütülmediğinden insanların, ‘Ben aşı olmayacağım’ dediğini çok duymaya başladık. Ama kesinlikle aşı olacağız. Çünkü bu tarz viral hastalıklardan korunmanın yolu aşıdır. Dolayısıyla aşının bir an önce yapılması lazım” şeklinde konuştu.

En az 100 milyon doz aşıya ihtiyacımız var

Başkan Demirci, yerli aşı çalışmalarının devam ettiğini kaydederken, “Keşke biz de kendi aşımızla bu sürece başlasaydık ancak geri kaldık. Her vatandaşın 2 doz aşılandığı varsaydığımız zaman en az 100 milyon doz aşıya ihtiyacımız var. Bu miktardaki aşının 30 veya 45 gün içerisinde yapılması gerekiyor. Aşıların yan etkisinin olması doğaldır. Bu noktada 3. Faz çalışma sonuçlarına bakacağız. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü yüzde 50’nin üzerinde koruyucu olan her aşıyı ‘Aşı’ olarak kabul ediyor. Sinovac aşısının diğerlerine göre koruyucu özelliği düşük ama yine de ciddi bir koruyuculuğu var” diye konuştu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *