ANASAYFA arrow right Yaşam

Pamukta taban fiyatı açıklanmadı, çiftçi mağdur

YAYINLAMA: 08 Eylül 2022 / 17.26
GÜNCELLEME: 08 Eylül 2022 / 18.46
Çukurova’da pamuk hasadı başladı ancak pamuk taban fiyatları hâlâ açıklanmadı. CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, pamuk üreticilerini dinledi.
  • "Pamuk fiyatının en az 25 TL olması gerekiyor."
  • "Pamukta destekleme primini 1 kilogramda 1.5 TL'ye yükseltip peşin ödeyin. Aksi takdirde pamuğu Türk filmlerinde görürsünüz artık."
  • "Hasat yapacağız ama hâlâ taban fiyatı yok. Ne yapacağız, kaça satacağız, ürünü nereye dökeceğiz bilmiyoruz."

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukurova'da hasadı başlayan pamuk tarlalarını ziyaret etti.

Karataş Ovası'ndaki hasadın başladığı pamuk tarlalarında çiftçilerle buluşup incelemelerde bulunan CHP Milletvekili, üreticilerin sorunları ve taleplerini dinledi.

"Çiftçi kara kara düşünüyor"

Çukurova Bölgesi'nin bir zamanlar "beyaz altın" olarak bilinen pamukla tanındığını ve öyle anıldığını söyleyen Barut, "Çiftçimiz ve tarım desteklenmediği, maliyetler sürekli arttığı için tarımdan uzaklaşıyor. Pamukta da durum aynı. Bölgemizde pamuk hasadı başladı; ama taban fiyat hâlâ belirsiz. Çiftçi hasat sevinci yaşamak yerine kara kara düşünüyor," dedi.

Üreticilerin mağdur olduğunu aktaran Barut, "Stratejik bir ürün olan pamukta çiftçi ürettiğinden kazanamayıp ekimden uzaklaştı, Türkiye'nin yıllık pamuk ithalatı 1 milyon tonu aşıyor. Beyaz altın, üreticinin kara talihi olmasın. 1 kilogram kütlü pamuk fiyatı en az 25 lira olmalı, primi de peşin ödenmeli. Pamuğu desteklemezseniz sadece eski Türk filmlerinde görürsünüz," diye ekledi.

"Üreticinin eline en az 25 lira geçmeli"

Milletvekili Barut, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yem, yağ, tekstil ve konfeksiyon sanayisi gibi 30'dan fazla işkolunun hammaddesi pamuk. Pamukta ithalat yapıyoruz. Çiftçi kazanamadığı için pamuk üretemez hale geldi. Geçen yıldan bu yana mazottan tohuma tüm girdiler üç-dört kat arttı. Pamukta hasat başladı ama taban fiyatı yok. Bir kilogram kütlü pamuğun maliyetini 20 lira olarak hesapladık. Üreticinin eline en az 25 TL geçmeli. Aşağısındaki fiyat üreticiyi kurtarmaz ve önümüzdeki yıllarda pamuk ekimi tehlikeye girer.

"Sadece geçtiğimiz yıl, 1.7 milyar dolar pamuk ithalatına harcandı. AKP iktidarı döneminde ise 25 milyar dolar, pamuk ithalatına harcandı. Gelin bu parayı yabancı çiftçiye değil kendi çiftçimize verip pamuk üretimini arttıralım. 1990'lı 750 bin hektarın üzerinde pamuk ekimi yapılırken günümüzde bu oran 400-450 bin hektara kadar geriledi. Bu yanlış politikalar devam ederse pamuk üretimi tarihe karışacak. Acilen pamuk fiyatını 25 lira olarak açıklayın. Pamukta destekleme primini ise 1 kilogramda 1.5 liraya yükseltip peşin ödeyin. Aksi takdirde, pamuğu eskiden olduğu gibi Türk filmlerinde görürsünüz artık. Çiftçiyi ve tarımı destekleyin."

"Ne yapacağız, kaça satacağız?"

Pamukta taban fiyatın açıklanması gerektiğini söyleyen çiftçi Süleyman Yüce, "Pamuk gözde ürünümüz ama pamuk tarlaları gittikçe azalıyor. Çünkü sürekli maliyet artıyor, fiyatlara yetişemiyoruz. Hasat yapacağız ama hâlâ taban fiyatı yok. Ne yapacağız, kaça satacağız, ürünü nereye dökeceğiz bilmiyoruz," dedi.

Barut'un sorunlarını dinlediği bir başka çiftçi Niyazi Sevinç ise, "Pamuk çok maliyetli bir ürün. Mazot ve ilaç gibi maliyetler de iyice arttı. Pamuk fiyatının en az 25 TL olması gerekiyor. Üretime devam etmek için bu fiyatın olması zorunlu. Altında kalırsa artık ekmeyiz," diye ekledi. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *