ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Pamukta kırmızı bela

Pamukta kırmızı bela
YAYINLAMA: 01 Nisan 2021 / 14.02
GÜNCELLEME: 01 Nisan 2021 / 14.02

Araban’da 50 bin dekarda ekili olan pamukta görülen kırmızı örümceğin ürüne büyük zarar verdiği belirtilerek, çiftçinin çaresizlik içerisinde olduğu ifade edildi. Araban’da pamuk üreticisinin ilk kez karşılaştığı kırmızı örümcek zararlısına karşı hiçbir mücadele yapılamazken ovadaki tüm ürüne zarar vermesinden endişe ediliyor. Çiftçiler daha önce dönümünde 600 kilo pamuk aldıklarını, bu gidişle verimin 150 kilo civarında kalabileceğini ifade ediyor.

İlçe Tarım Müdürü M. Fatih Özdemir, çiftçinin pamuktaki zararlılara karşı mücadeleyi bilmediğini söyleyerek, birlikte araştırma çalışması yaptıklarını vurguladı. Zaman kaybetmeden zararlılarla mücadelenin hemen yapılması gerektiğini söyleyen Özdemir, “Yoksa çok kötü sonuçlar çıkabilir. Bu gidişle pamuktaki verim çok düşük olacak” dedi.

Mustafa Ordu, İbrahim Altun, İsmail Altun, Yakup Bulut, Ramazan Yener, Ali Cihan ve Sait Kılıç isimli üreticiler, zararlı böcekle mücadele konusunda yetkililer tarafından bilgilendirilmediklerini söyleyerek, “Bilgilendirilmiş olsaydık bir böcek yüzünden pamuklarımızın kül olmasına engel olurduk. Yetkililer bizlere yardımcı olsunlar. Zaten ekonomik kriz içerisinde yoklukla yaşıyoruz. Varımız yoğumuz olan pamuk verim vermezse geçim sıkıntısıyla karşı karşıya kalırız” dediler.

Ziraat Mühendisi Haşan Özer ise “Pamuk çiftçileri, pamuk ekili alanların yakınlarına başka bitki özellikle sebze ekimi yapmasınlar ve pamuklarını zamanın da sulasınlar. Çiftçilerimiz bu konuda daha dikkatli olmazsa pamukta verim oranı yüzde onlara kadar düşer. Bu da Arabandaki pamuk çiftçisinin yok olması demektir” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *