ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Pamuklu tekstil sanayicilerinden Tüzmen‘e mektup

Pamuklu tekstil sanayicilerinden Tüzmen‘e mektup
YAYINLAMA: 01 Aralık 2022 / 11.38
GÜNCELLEME: 01 Aralık 2022 / 11.38
Pamuklu Tekstil Sanayicileri B irliği, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen‘e mektup yazarak, dahili işleme değişimi mevzuatının saptırılarak uygulandığını, rejim de Avrupa Birliği kriterlerine tam olarak uyulmadığından, yanlış beyan ile ithal edilen her tür malı, ihraç taahhüdünün farklı şekilde kapatılıp, iç piyasada kayıt dışı satılarak haksız rekabete yol açtığı bildirildi.

Birlik Başkanı Alişan Arıkan imzasıyla 29 üyenin ortak görüşü olarak kaleme alınan mektupta, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Gümrük Müsteşarlığı uzmanları ile TİM sektör kurulları üyelerinin katılımıyla yapılan ortak çalışma sonucu oluşturulan kumaş detay beyanı tebliği ve buna dayalı referans fiyat portalı uygulamasının yürürlüğe girer girmez çok etkili bir yansıma oluşturulduğunu, düşük fiyatlı çifte faturalı ithalatta devletin vergi kayıpları ile haksız ithalatın denetlenmesinde büyük yararlar sağladığına dikkat çekildi.

Daha sonra dahilide işleme rejimi uygulama kapsamı dışında bırakılmasının ardından, kati ithalatta yapılan tekstil ürünleri ithalatının ağırlıklı olarak rejim belgesi kanalıyla ithalata yönlendirildiğine, referans fiyat denetimi etiketlerinin neredeyse sıfır düzeyine indiğini belirtilen mektupta, şu görüşlere yer verildi:

İthalat Genel Müdürlüğü’nün kota, anti damping, sübvansiyon vergileri, referans maliyet portalı gibi uzun süreli ve zahmetli, haksız ithalatı ve dolayısıyla yerli piyasadaki haksız rekabeti önleyici tüm çalışmalar, kurallara uyulmadığı için bir anlamda boşa gitmekte ve tüm tedbirler rejim kapsamında ithalata sığınılarak rahatlıkla aşılmaktadır. Rejimde Avrupa birliği kriterleri mutlaka uygulamaya konulmalıdır. DİR belgesi verilirken uyulması gereken temel Avrupa birliği kriterlerine maalesef ülkemizde yeterince riayet edilmemektedir. Pamuk ipliği 2.30 USD/kg gibi maliyetin bile altında fiyatlarla DİR kapsamında ithal edilirken, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya gibi güneydoğu kentlerimiz Pamuklu tekstil ürünleri fabrikaları üretim kapasitelerini yarıya düşürmüş ve kapanmalar devam etmektedir. Mevcut yatırımlar dahil tam kapasite çalışamaz durumda iken, yeni yatırım planlaması yapan sanayici belirsizlik nedeniyle ümitsizce beklemede kalmaktadır.”

Arıkan, 15 Avrupa Birliği ülkesinin tamamında DİR belgesi uygulamalarının ithalatın yaklaşık yüzde 8’ine oluştururken, Türkiye’de bazı tekstil ürünleri kalemlerinde %96’ya ulaşan oranlarda DİR belgesi verildiğini belirtti.

Sanayi, yatırım ve istihdam istikrarının sağlanması açısından DİR uygulamalarının Avrupa birliği standartları seviyesine getirilmesi hususunda yardım isteyen Arıkan, “Bunların gerçekleşmesi halinde; DİR belge yolsuzluklarının yarattığı haksız kazançları ortadan kalkacak. Yerli üretim girdisini teşvik edeceği için yatırım ve istihdam artışı sağlayacak. Katma değeri yüksek ihracatlar için özendirici olacak. Büyük dış ticaret açığımızın azalmasına hizmet edecek” görüşünü dile getirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *