ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Pamuğun saltanatı sürüyor

Pamuğun saltanatı sürüyor
YAYINLAMA: 16 Ekim 2022 / 17.22
GÜNCELLEME: 16 Ekim 2022 / 17.22
Güneydoğu’da, pamuk üretimi her yıl katlanarak artıyor. Bölgede ürün deseninin çeşitlendirilmesine yönelik çalışmalar devam ederken, Şanlıurfa’da 1995’te 277.696 ton olan pamuk üretiminin, 2003’te 572.000 ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, çiftçinin, pamuğun yerine koyabileceği daha verimli alternatif bir başka ürün olması durumunda pamuk üretiminin gerileyeceğini işaret etti. Altun, şunları söyledi: “Şu anda halen ikinci ürün olan mısır üretiliyor. Fakat, Mısır’ın piyasası olmadığı için çiftçi fazla rağbet göstermedi. Pamuğa verilen destek, piyasasının olması bu çift yiyip ama yöneltiyor. Şanlıurfa’da şu anda Türkiye’de pamuk üretiminin üçte biri gerçekleştiriliyor. 2002 yılında 1.522.088 dekar alanda üretim yapılırken, bu sezon yaklaşık 1.550.000 dekar alanda üretim yapıldı” dedi.

Bölgede halen, yüzde doksanlar seviyesinde bulunan pamuk ekim oranının, ikinci ya da başka daha değerli ürün deseninin belirlenmesi durumunda pamuk üretiminin belirgin bir şekilde gerileyeceğini ifade eden Altun, Şanlıurfa ve çevresinde bazı üreticilerin arazilerini dinlendirmek için hububata yöneldiğini kaydetti.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, pamuk üretimi nedeniyle, bölgede tarıma dayalı sanayide büyük gelişmeler olduğunu belirterek, Şanlıurfa’da, pamuk üretimi ile ilgilenen 80 adet firma ve kuruluşun olduğunu bildirdi.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *