ANASAYFA arrow right Ekonomi

Paket tur satın alanlara paraları iade edilecek

Paket tur satın alanlara paraları iade edilecek
YAYINLAMA: 15 Mayıs 2020 / 21.34
GÜNCELLEME: 15 Mayıs 2020 / 22.01
Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde belirlenen tatil ücretlerinin iade sürelerine ilişkin değişiklik yapılarak Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girdi. Paket tur sözleşmelerine göre daha önce 14 gün olarak belirlenen iade süresinde “Tatilin satın alındığı yere uçuşların başlamasından 74 gün sonrasında iade edilir” şeklinde düzenleme yapıldı.

Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliğine eklenen geçici madde şu ifadelere yer verildi: “Bu Yönetmeliğin 16’ncı maddesi kapsamında yapılan bedel iadelerinin, fesih bildiriminin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren on dört gün içerisinde yapılması esastır. Ancak, COVİD-19 salgını nedeniyle, 5/2/2020 tarihinden itibaren ifası öngörülen ve hava yolu ile ulaştırma içeren paket tur sözleşmelerine ilişkin bedel iadelerinde, paket tur düzenleyicisi veya aracısı tarafından hava taşıma işletmelerine ödenip belgelendirilen uçuş bedeli, uçuş yasağı kalktıktan sonraki altmışıncı günü izleyen on dört gün içerisinde katılımcıya iade edilir.”

Tüketicilerin endişeye kapılmasına gerek yok

Paket Tur Sözleşmelerinde yapılan değişikliği değerlendiren Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, “Yayımlanan yönetmeliğe göre, uçuş içeren paket turu salgın sebebiyle iptal eden tüketicilerin yapmış oldukları ödemeleri, uçuş yasaklarının kalkmasından sonraki 60. günü izleyen 14 gün içerisinde yapılabilecekler. Dolayısıyla tüketicilerin endişeye kapılmasına gerek yok” şeklinde konuştu.

Tüketicilerin biraz daha sabırlı olmalı

Yılmaz, “Uçuş içermeyen paket turlarla ilgili olarak da, “Bu durumda tur satın  alan tüketicilerin yapmış oldukları ödemelerin iadesi ise, iptal bildiriminin satıcıya bildirildiği andan itibaren 14 gün içerisinde yapılacak. Salgın nedeniyle iptal olan uçak biletleri için yapılan ödemelerin de, uçuş yasaklarının kalktığı tarihi izleyen 60. günden itibaren 14 gün içerisinde yapılacak. Olağandışı bir süreçten geçiliyor ve tüketicilerin de bu konuda biraz daha anlayışlı ve sabırlı olmaları gerekiyor” diye açıklama yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *