ANASAYFA arrow right Güncel

Pahalı gıdaların taklit ve tağsişi yaygınlaşıyor 

Pahalı gıdaların taklit ve tağsişi yaygınlaşıyor 
YAYINLAMA: 25 Nisan 2021 / 20.33
GÜNCELLEME: 25 Nisan 2021 / 20.40
Tarım ve Orman Bakanlığının, Gıda ve Yemlerde Taklit ve Tağşiş Fiili ve İdari Para Cezalarının Hesaplanmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Eski İl Temsilcisi Ergün Uğurluer, “Dünyada son yıllarda özellikle de tarım ve gıda ürünlerinde ticaretin globalleşmesi sonucu kârlarda azalma olmuş ve rekabet keskinleşmiştir. Bu nedenle de gıda üretiminde fiyatı yüksek gıdaların taklit ve tağsişinin yapılması yaygınlaşmaktadır. Böylece uygunsuz gıda ürünlerinin üretimi artmakta, ancak tüketiciler de gerek ekonomik gerekse de sağlık açısından mağdur oluyorlar” açıklamasında bulundu. 

Tarım ve Orman Bakanlığının, Gıda ve Yemlerde Taklit ve Tağşiş Fiili ve İdari Para Cezalarının Hesaplanmasına Dair Yönetmeliğine göre taklit veya tağşiş, üreten veya ithal eden gıda veya yem işletmecileri tarafından işlenmesi halinde, ilk ihlalde 54 bin 555 ile 545 bin 550 lira arasında olmak kaydıyla, yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde biri oranında idari para cezası uygulanacak.

Nasıl bir ürünü satın aldığını bilmek tüketicinin hakkıdır 

“Gıdaların tadı, kokusu ve rengi gibi karakteristik özelliklerini değiştirmek için birtakım değişik katkılar ilave edilebilir, bu ilavelerin çoğu yönetmeliklerle belirlenmektedir ve beyanı zorunludur” diyen Uğurluer, “Gıdalarda uygunsuzlukların yapılması etiket üzerinde tüketicinin yanıltılması şeklinde ortaya çıkmakta, haksız bir ekonomik kazanç sağlanmasına neden olmakta ve aynı zamanda önemli gıda güvenliği risklerini de beraberinde getirmektedir. Tüketicilerin nasıl bir ürünü satın aldıklarını bilmek haklarıdır. Etiket bilgileri bu nedenle önemli” değerlendirmesinde bulundu.  

Fiili üç yıl içerisinde birinci kez tekrarlaması durumunda, 109 bin 110 Türk lirasından az olmamak ve 1 milyon 91 bin 100 Türk Lirasını aşmamak kaydıyla, yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde biri oranında idari para cezasının kesileceğini kaydeden Uğurluer, “İhlal fiilinin üç yıl içerisinde ikinci kez tekrarlaması durumunda, kanunun ilgiyi maddesi uyarınca, işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacak” diyen konuştu.  

Tağşiş, taklit önlenmeli ve gıdalar aslına uygun desteklenmeli  

Taklit ve tağşişin fiyatı yüksek ürünlerde yapıldığını hatırlatan Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Eski İl Temsilcisi Ergün Uğurluer, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Gerek iç pazarda gerekse uluslararası pazarlarda başarılı olmak ve tüketicinin haklarını koruma amacıyla tağşiş ve taklidin önlenmesi ve gıdaların aslına uygunluğunun desteklenmesi gerekmektedir. Türkiye de ve dünyada üretim yapan milyonlarca büyük ve küçük çaplı, dürüst ve saygın kurum ve kuruluşa karşı haksız rekabeti engellemek, toplumun daha sağlıklı ve kaliteli ürünleri bilinçli olarak tüketmesini sağlamak için merdiven altı yani yasal olmayan üretimi engellemek, başta düzenleyici ve denetleyici görevleri bulunan devlet kurumları olmak üzere, herkesin görevi olmalı.” Özer Karınca 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *