ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Pahalı enerji yaşam kalitesini bozuyor

Pahalı enerji yaşam kalitesini bozuyor
YAYINLAMA: 24 Ağustos 2021 / 14.36
GÜNCELLEME: 24 Ağustos 2021 / 14.36
TEDAŞ’ın, yasal dayanağı olmadığı halde abonelerden güç bedeli tahsilatı yapması ve yüksek fiyat uygulamasının yanlışlığına dikkat çekilirken, yüksek tarifeli enerjinin ihracat ve rekabet şansını olumsuz etkilediği belirtilerek, hükümetin enerjide dışa bağımlılığa son vermesi istendi.

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Erol Karabay, Türkiye’de yıllardan beri enerjide yanlış ve ranta dayalı politikalar uygulandığını, bunun insan yaşamında, teknolojiyi kullanmada ve üretimde olumsuz etkiler yarattığını açıkladı. Enerjinin pahalı olmasının ülkenin geri kalmasına yol açtığını söyleyen Karabay, “TEDAŞ’ın yanlış ve haksız uygulamaları sürüyor. Örneğin Danıştay kararı ile 1.5 ay önce elektrikte güç bedeli alınması uygulaması kaldırıldı. Buna rağmen TEDAŞ her ay faturalara bunu yansıtıyor. Hiçbir yasal dayanağı olmadığı halde aboneden tahsil ediyor. Bu haksız uygulamaya derhal son verilerek, kesilen paraların abone faturalarından düşülmesini istiyoruz. Halkımız zaten krizden bunalmış, işsizlik ve yoksullaşma had safhada. Yetmiyormuş gibi bir de TEDAŞ’ın haksız uygulamalarına muhatap oluyor ve borç para bularak elektrik faturasını ödüyor. Bu zulümden başka şey değil” dedi.

Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde enerji birim fiyatı 2-3 çent civarında iken, Türkiye’de bu rakamın 2-2.5 kat fazla olduğunu ifade eden Karabay, sözlerine şöyle devam etti: “Enerji pahalı olduğu için kentte yaşam ve çağın teknolojilerini kullanmak zorlaştı. Bu durum direkt insan yaşamını, kaliteli yaşamı etkiledi. Enerji pahalı olduğu için üretim düştü. Sanayici ve ihracatçının rekabet şansı kalmadı. Dolayısıyla enerji sektörünü kar sektörü gibi düşünen anlayış ülkede ekonomik kayba, insanların yoksullaşmasına yol açtı. Uygulanan yanlış politikalarla birilerine rant sağlandı ve zengin edildi. Dolayısıyla bu anlayıştan vazgeçilmeli, insanları fakirleştiren, teknolojiden uzaklaştıran politikalar artık çöpe atılmalı. AKP iktidarının enerji politikası konusundaki vaadini uygulamaya koymalı.”

Enerjide dışa bağımlılığa son verilmesi gerektiğini isteyen Karabay şunları söyledi: “Türkiye enerjide dışa bağımlılığı terk ederek öz kaynağına dönmeli ve atıl olan tesisler değerlendirilmeli. Enerji sektöründeki yüzde 25’lik kayıp sisteme kazandırılmalı. Bu durum kısa vadede enerji sorununu çözümleyebilir. Ayrıca hazır bekleyen hidroelektrik ve linyit santralleri değerlendirilmeli. Alternatif enerji kaynağı rüzgar santralleri gelecekte enerji sorununu ortadan kaldıracaktır. Enerji sorununa kalıcı çözüm getirmenin tek yolu siyasi farklılık gözetmeksiniz, konunun uzmanlarından oluşan bir enerji konseyi kurulmalı ve Başbakanlığa bağlı çalışmalı. Konsey, en az 50 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak projeler hazırlamalı.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *