ANASAYFA arrow right Güncel

Özgür dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz

YAYINLAMA: 25 Eylül 2022 / 19.33
GÜNCELLEME: 25 Eylül 2022 / 19.33
Gaziantep Kadın Platformu öncülünde bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşları ile kadınlar, 'Başörtüsü yasaklarına uymadığı' gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini'nin işkenceyle öldürmesine tepki gösterdi

 ‘Özgür dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz’ ifadelerini kullanan Sinem Erener, “Kadınlar başta olmak üzere ezilenlerin mücadelesi ve direnişi engellenemeyecek. İranlı kadınlar başta olmak üzere tüm dünyada kadınlar artık yeter diyor” dedi.

Erener, “22 yaşındaki Jîna Mahsa Emînî, İran İslam Cumhuriyeti’nde rejimin sözde “Ahlak Polisi” tarafından başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle başkent Tahran’da 14 Eylül’de işkenceyle gözaltına alındı. Polis karakoluna götürülen Mahsa, aynı gece hastaneye kaldırıldı ve oradan da ölüm haberi geldi. Amini'nin başına aldığı darp nedeniyle beyin kanaması geçirmesi sonucu yaşamını yitirdiği kesinleşti. Kürt bir kadın olan Mahsa Emînî, İran’da rejiminin polisleri tarafından katledildi” hatırlatmasını yaptı.

Kadınlar, direnişten vazgeçmeyeceklerini bir kez daha gösterdiler

Başta İran olmak üzere dünyanın her yerinde halkların protesto eylemleriyle Mahsa Emînî’nin katledilmesine karşı tepkilerin büyüdüğünü kaydeden Erener, “Sokaklarda güçlü gösteri ve yürüyüşlerle erkek egemen İran rejimine ve onun ‘ahlak polisi’ gibi kadın düşmanı kurumlarına karşı isyanını yükseltiyor. Nitekim Mahsa’nın cenaze töreninde kadınlar toplu halde başörtülerini çıkararak, mücadelelerini, isyanını yeni bir boyuta taşıdığını, kadınlara, kadınların yaşam tarzlarına, başörtü dayatmasına karşı direnişten asla vazgeçmeyeceklerini bir kez daha gösterdiler” açıklamasında bulundu.

Mahsa’nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir

İran’da 1979 yılından beri uygulanan yasaların kadın düşmanlığı üzerinden inşa edildiğini sözlerine ekleyen Erener, “Kadınlara başörtüyü dayatan, kadınların yaşamlarına, giyimlerine, davranışlarına her türlü müdahaleyi hak gören, ‘İslami Kurallara’ uymadıkları gerekçesi ile kadınları darp eden, katleden bu rejim yok olmaya mahkûm” İranlı kadınlar, haklarına ve yaşamlarına yönelik bu saldırılara karşı mücadele etmekten bir an olsun vazgeçmedi. Mahsa’nın direnişi bunun en büyük kanıtı.  İktidarlarının giderek sarsıldığını gören rejim ve onun polisi ise kadınlara ve mücadelelerine saldırarak kadınları yıldırmaya ve sindirmeye çalışıyor. Öyle ki daha dün Gaziantep’in İslahiye ilçesinde yaşanan kadın cinayeti sonrası katil, polisleri oyaladığı için onlardan af diledi. Burada da görüldüğü gibi adeta erkek egemen düzenin ahlakçı polislerin ve iktidar rejiminin kadın katillerine verdiği güven gözler önüne seriliyor. Buradan bir kez daha belirtiyoruz; Mahsa’nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir. Özgür bir dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz” şeklinde konuştu. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *