ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Özgünlük, Türkiye birinciliği getirdi

Özgünlük, Türkiye birinciliği getirdi
YAYINLAMA: 13 Ocak 2023 / 16.25
GÜNCELLEME: 13 Ocak 2023 / 16.25
Kültür Bakanlığının düzenlediği halk oyunları yarışmasında Türkiye birincisi olan Karadede köyü halkoyunları ekibi, kültür ve turizm müdürü Mehmet Doğan’ı ziyaret etti. Şehitkamil Karadede köyü, 25 Eylül‘de Kültür bakanlığının düzenlediği halk oyunları yarışmasında Türkiye birincisi oldu.

Gaziantep yöresine ait halk oyunlarıyla Türkiye birinciliğini elde eden Mehmet Mustafa Şöhmelioğlu, İbrahim Gürbüz, Mehmet Ağırdal, Cuma Ağırdal, Memik Avcı, Ali Gezer, Arzu Bensan, Nazlı Gürsel, Emine Abar ve Perihan Göçer, kültür ve turizm müdürü Mehmet Doğan’ı makamında ziyaret etti.

Gaziantep, ilk defa katıldığı yarışmada birinci oldu

Gaziantep’in halk oyunları yarışmasına ilk defa katıldığını ve birinci olduğunu belirten kültür ve turizm müdürü Mehmet Doğan, “Farklı yaş gruplarından oluşan ekibin oyunları tamamen yöresel. Yarışmada temsil edilen oyunların tamamı ilimize ait. Türkülerden, müzik hareketlerine, ritimlerden kıyafete kadar hepsi Gaziantep’in oryantal yanını temsil ediyor. Bu halkoyunları ekibinin diğer önemli özelliği de oyuncuların farklı yaş kategorisinde olması. Ekipte 20 yaşından 60 yaşına kadar farklı yaşta insanlar bulunuyor. Buda ekibe farklı bir ruh ve güzellik katıyor” diye konuştu.

Köylerindeki kadar rahattılar

Halkoyunları eğitmeni amatör halk bilimi araştırmacısı Musa Tümer de Türkiye birinciliğini kazanan ekiple birlikte hareket etmekten çok mutlu olduğunu, bu ekibin şimdiye kadar ki ekiplerden çok farklı olduğunu dile getirdi.

Birincilik sürpriz değildi

Ben Türkiye birinciliği kazanan ekibi hiç yönlendirmedim. Kendi köylerindeki etkinliklerde nasıl hareket ediyorlarsa yarışmada da öyle davrandılar diyen Tümer, “Çevre köylerden insanların bir araya gelerek kurduğu ekibi yönlendirmek ve onlarla hareket etmek benim için çok büyük bir keyifti. Ekip konuya o kadar hakimdiki benim onlara ekleyecek ya da müdahale edecek bir durumum olmadı. Köylerindeki herhangi bir sosyal ve kültürel etkinlikler rahat hareket ediyorlarsa yarışmada da o kadar doğal ve özgündüler. Hatta yarışma süresince folklorcular için 20 dakika zaman konulmuştu. Ekibimiz bu süreyi 73 dakikada tamamladı. O 73 dakikalık sürede seyirciler sıkılmadan hayranlıkla izlediler” şeklinde açıklama yaptı.

Mehmet Doğan’ı ziyaret eden köy halkı, başarılarını bundan sonra da sürdüreceklerini söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *