ANASAYFA arrow right Teknoloji

Özgün ve nitelikli tasarımlar üretiliyor

Özgün ve nitelikli tasarımlar üretiliyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.59
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.59
Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu işbirliği ile düzenlenen 4. Halı Desen Tasarım Yarışması yapıldı.
4. Halı Desen Tasarım Yarışması yapıldı

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAİB) ve Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu işbirliği ile düzenlenen 4. Halı Desen Tasarım Yarışması yapıldı.
GAİB ve Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nun ortaklaşa organize ettiği 4. Halı Desen Tasarım Yarışması katılan eserler jüri tarafından incelendi. Yapılan incelemelerin ardından 233 eserin katıldığı yarışmada finale 20 eserin kaldığı açıklandı.
Konuya ilişkin açıklama yapan Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahaddin Kaplan, “Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği, makine halısı sektörünün ihtiyaç duyduğu özgün tasarım ve nitelikli tasarımcı ihtiyacını gidermek için önemli bir adım daha atmıştır. Artık gelenekselleşen ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen Halı Desen Tasarım Yarışması’na başvurusu yapılan eserler gerçekten göz kamaştırmıştır” dedi.
Salahaddin Kaplan, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:“Makine halıcılığı sektöründe moda oluşturabilecek özgün tasarımları ortaya çıkarmak, tasarımcı adaylarının özgür düşünce ve sanatsal yaratıcılığını üretim alanına aktarmalarına yardımcı olmak ve üniversite-sanayi işbirliğine katkıda bulunmak gibi amaçlarla çıktığımız yolda, yaşanılan olumlu gelişmeler sektör tarafından büyük bir memnuniyetle takip edilmektedir.
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği ve Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu işbirliği ile düzenlenen 4. Halı Desen Tasarım Yarışması’na katılım başvuruları 10 Mayıs 2013 tarihinde sona ermiş ve toplam Türkiye’nin farklı şehirlerinden toplam 233 başvuru alınmıştır. Ön değerlendirme, 15 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilmiş ve yarışma şartnamesine uymayan 43 eser bu aşamada elenmiştir. Uygunluk koşullarını sağlayan tasarımların değerlendirilmesi sürecinde, sektör temsilcileri yanı sıra bu konuda görev yapan akademik personelin tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanılmıştır.
Mimar Sinan, Marmara, Arel, Kemerburgaz, Çanakkale 18 Mart, Dokuz Eylül, İzmir Ekonomi, Akdeniz, Süleyman Demirel, Mersin, Çukurova, Atatürk Üniversitelerinin Güzel Sanatlar Fakültelerinden 13 ayrı akademisyen Jüri’de yer almıştır. Akademisyenlerin yanı sıra aralarında Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri, İstanbul Halı İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri ile sektörün önde gelen firma temsilcilerinden oluşan seçkin bir jüri 23 Mayıs 2013 tarihinde 190 eseri değerlendirmiş ve ilk 20 eser tespit edilmiştir.
İlk 20’ye giren tasarımlar, eser sahibinin gözetiminde, yarışmaya destek olan üyelerimizin fabrikalarında dokunmuştur. 3 Eylül 2013 tarihinde dokunmuş olan eserler, jüri tarafından son kez değerlendirilecek ve sonuçlar aynı gün düzenlenecek bir ödül töreni ile ilan edilecektir. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri hizmet binasında 3 Eylül 2013 Salı günü yapılacak olan yarışma finali, saat 15.00’da ‘Makine Halısı Sektöründe Tasarımın Önemi ve Tasarımda Güncel Trendler’ konulu seminer ile başlayacaktır. Seminerde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü’nden Prof. Günay Atalayer, tasarımcı Füsun Kodaman Sönmez ve MİM Sanat Akademisi Sanat Yönetmeni Ceyda Candaş tasarımın günümüz dünyasında yaşanan yoğun rekabette taşıdığı güç, makine halısı sektöründe tasarımda yaşanan gelişmeler ve güncel trendlerle ilgili konuşmalar yapacaklardır. Seminerin katılacak olan sektör temsilcilerimiz ve firma çalışanları açısından oldukça faydalı olacağını değerlendiriyoruz. Seminerin hemen akabinde yapılan değerlendirmeler sonucunda ilk 5’e giren eser sahipleri açıklanacak ve ödül töreni gerçekleştirilecektir. Önceki yıllara kıyasla, daha çok sayıda ve daha nitelikli eserlerin başvurusunun yapıldığı yarışmamızın, sektörümüze faydalı ve hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
4. Halı Desen Tasarım Yarışması’na katılarak finale kalan 20 eser içerisinde jürinin ilk 5’i seçeceği ve 3 Eylül 2013 tarihinde GAİB hizmet binasında düzenlenecek olan törenle bu eserlerin sergilenerek ödüle hak kazanan eser sahiplerine ödüllerinin verileceği açıklandı.İHA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *