ANASAYFA arrow right Eğitim

Özel okul velileri: Ticari kaygılar nedeniyle çocuklarımız riske atılmamalı

Özel okul velileri: Ticari kaygılar nedeniyle çocuklarımız riske atılmamalı
YAYINLAMA: 19 Ağustos 2020 / 18.08
GÜNCELLEME: 19 Ağustos 2020 / 19.11
Özel okul velileri pandemi sürecinde yaşadıkları sorunları Bakan'a duyurmak için 'Özel Okul Velileri Platformu' adıyla bir platform oluşturdu.

Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk, yeni eğitim öğretim döneminin 31 Ağustos tarihinde uzaktan eğitim şeklinde başlayacağını, 21 Eylül tarihinde ise yüz yüze eğitim ile devam edileceği bilgisini kamuoyu ile paylaştı. Bakanın açıklamalarından, ‘neden 21 Eylül’, ‘yüz yüze eğitimin sağlıklı ve nitelikli bir şekilde uygulanması mümkün olacak mı’, ‘alınan önlemler yurdun her yerinde, tüm okullarda uygulanabilecek mi’ gibi soruların cevabını çıkarmak pek mümkün değil. Okulların açılmasına ilişkin hem Eğitim Sen hem de TTB’nin düzenlemiş olduğu forum-panellerde, raporlarda bu bilgi eksikliğinin öneminin özellikle altı çizilirken, eğitimciler ve doktorlar Sağlık Bakanlığı’ndan, MEB’ten ve Bilim Kurulu’ndan bu soru işaretlerini giderecek açıklamalar beklediklerini sıklıkla dile getirdiler.

Okulların açılmasına ilişkin çocuğu kamu okulunda okuyan velilerin, ‘Bakanlık okulların sosyo-ekonomik koşullarını gözetecek mi?’, ‘Her okul için eşit önlem alınabilecek mi?’ gibi kaygıları gündemde oldukça yer aldı. Covid 19 sürecinin eğitim alanındaki etkileri kamu okullarında olduğu kadar özel okul velilerince de hissedildi. Bu süreçte sorunlarını ortaklaştıran veliler, seslerini Bakanlığa duyurmak amacıyla ‘Özel Okul Velileri Platformu’ adı altında bir platform da kurdular. Özel okul velileri, uzaktan eğitim koşullarında okulların kendilerinden aynı ücreti talep etmesinden oldukça şikayetçi. Bu süreçte servis, yemek, okul içi diğer hizmetlerin karşılanmamasına rağmen aynı ücretin talep edilmesinin haksızlık olduğunu belirten veliler, yapılacak olan indirimin öğretmenlerin maaşlarından kesinti yaparak ve onları mağdur ederek yapılmasının da karşısında olduklarını ifade ettiler.

Platform adına ARTIGERÇEK’in sorularını yanıtlayan veliler yaşadıkları mağduriyeti şöyle değerlendirdi:

‘Koşullar oluşmadan başlanmasından endişeliyiz’

Özel okul velileri olarak öncelikli tercihimizin çocuklarımızın yüz yüze eğitim almaları olduğunu belirtmek isteriz. Ancak malum pandemi koşulları ve vaka sayılarındaki artış da göz önünde bulundurulduğunda gelişmeler yüz yüze eğitim için uygun koşulların oluşmasının hayli güç olacağını gösteriyor. Vaka artış hızı bu şekilde giderse yakın dönemde tekrar uzaktan eğitim kararı alınmasının hayli yüksek bir ihtimal olduğunu düşünüyoruz. Veliler olarak çocuklarımızın yüz yüze eğitim koşulları oluşmadan ve sadece özel okulların kar ve kayıt yenilemelerinin kolaylaştırılması için risk alınarak yüz yüze eğitime başlatılması olasılığından da son derece endişeliyiz.

‘Pandemi süreci fırsata çevrildi’

Geçen yıl yaşadığımız olumsuz tecrübe, okullardan uzaktan eğitime farklı fiyat ve yemek, servis, kitap gibi bedellerin peşinen alınmaması gibi taleplerimizin oluşmasının en önemli sebebi. Çünkü ne yazık ki pandemi koşullarında tüm ülke gibi biz veliler de oldukça zor zamanlar geçirdik, işini ve gelirini kaybeden velilerimiz olmasına rağmen bu süreçte giderleri azalan, bazılarının mücbir sebeple kira ödemeyerek, bazılarınsa kısa çalışma ödeneğinden faydalanarak öğretmenlere yarım ücret ödeyerek pandemi sürecini fırsata çevirdiğine, velilerin kullanmadıkları yemek ve servis bedellerinin dahi geri ödenmediğine şahit olduk.

Bu nedenle özel okul velileri olarak birlikte hareket etmeye ve gerekli indirimli uzaktan eğitim rakamları da sunulmadan kayıt yenilememeye kadar verdik.

‘İmkan olsa da yeterli adaptasyon sağlanamadı’

Karantina süreci hepimiz gibi okullarımızın da hazırlıksız yakalandıkları bir süreç oldu. Özel okulların devlet okullarının bir bölümüne göre teknolojik imkanları velilerin de büyük ölçüde bu dijital imkanlara sahip olmasının da getirdiği rahatlıkla görece daha iyi yönettiler diyebiliriz. Ancak uzaktan eğitimde gerek çocukların eğitime olan motivasyonları ve dikkat süreleri, gerek yüz yüze eğitimdeki etkileşim olanakları olsun ne yazık ki yüz yüze eğitimdeki kaliteyle kıyaslanabilecek bir durumda gerçekleşmedi. Bu okulların teknolojik yetersizliğinden çok uzaktan eğitimin yüz yüze eğitime göre arzu edilen kalite ve etkileşim olanağını sağlayamamasından da kaynaklanıyor elbette. Tabi okulların birçoğunun teknoloji altyapıları ve bu konuda önceden hazırlanmış bir kriz planları olmadığından konuya adaptasyonları ve beklentileri karşılayabilecek düzeyde bir uzaktan eğitim sunabilmeleri ne yazık ki mümkün olmadı.

‘Yemek ve servis ücretleri iade edilmedi’

Velileri olarak geçen yıl çocuklarımızın gerek uzaktan eğitimin teknik ve niteliksel kısıtları, gerekse çocuklarımızın psikolojileri bakımından zorlu bir süreçti. Bir yandan çocuklarımızın eğitimden maksimum verimi alabileceği ortamı sağlamaya çalışırken bir yandan da psikolojilerini sağlam tutmaya çalışmak bizlerin de pandemi nedeniyle yaşadığı sıkıntılar düşünülünce oldukça zorlayıcıydı. Sonrasında okullar kapanıp kullanılmayan yemek ve servis ücretlerinin iadesi okullardan istenince iş çok daha can sıkıcı bir hal almaya başladı.

‘Telafi eğitimini gerekçe gösterdiler’

Hakkımız olan bir iade talebinin bırakın hemen karşılanmasını, bu paraların geri iade edilmemesi için özel okul dernekleri üzerinden baskıyla ağustos ayında telafi eğitimi verilmesi kararı aldırarak iadelerin yapılmamasını sağlama yoluna gittiler. Bu yaşananlar yeni dönem için endişelerimizi ve bir araya gelip birlikte taleplerimizi dile getirmeyi gerektiren en önemli nokta oldu. Bir de şuna değinmek gerekiyor; biz özel okul velilerinin değilse bile devlet okullarındaki velilerin ülke genelinde teknolojik olanaklar bakımından oldukça sıkıntılar yaşadığını gördük. Bizler şehirde yaşamanın olanaklarından da yararlanarak çocuklarımıza internet, bilgisayar gibi konularda destek olabilsek bile ülke genelinde bu konuda ne yazık ki çok ciddi sorunlar yaşandı.

‘Tanınmış pekçok özel okul indirim yerine zam yaptı’

Karantina döneminde okulların ücretlerinde bir indirim olmadı. Kullanılmayan yemek ve servis bedelleri de bir iki okul dışında hiçbir okul tarafından geri ödenmedi. Yeni kayıt döneminde okulların bu konuda hiçbir düzenlemesi yoktu açıkçası. Ne zaman ki bizler birlikte taleplerimizi dile getirmeye başladık, bazı okullar uzaktan eğitim ücretlerini %50’ye varan oranda düşüreceklerini, yemek ve servis ücretlerini peşin almayacaklarını açıkladılar. Ancak bu okullar özel okulların %1’i bile değil. Kamuoyunun yakından bildiği zincir pek çok okul başta olmak üzere pek çok okul bırakın herhangi bir indirim sunmayı, giderleri azalmasına rağmen tavandan zam yapmayı, servis ve yemek ücretlerini peşin almayı, yüksek kitap ücretlerini sürdürmeyi tercih etti.

‘Verilen cevaplar eğitim kurumuna yakışmayan düzeyde’

Özel okul velilerinin büyük bir bölümü henüz kayıtlarını yenilemedi. Yenileyenler de bir araya gelip dile getirdiğimiz taleplerimize sonuna kadar destek olduklarını iletiyor, paylaşım ve eylemlerimize destek veriyorlar. Özel okulların çoğunun birlikte hareket etme kararı aldığını özel okul derneklerinin tutum ve açıklamalarından, okulların velilerimizin taleplerine verdikleri cevaplardan anlayabiliyoruz. 

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *