ANASAYFA arrow right Güncel

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri kapanma noktasına geldi

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri kapanma noktasına geldi
YAYINLAMA: 04 Temmuz 2022 / 21.41
GÜNCELLEME: 04 Temmuz 2022 / 22.15
DEVA Partisi Gaziantep Eğitim Politikaları Başkanı Av. Kemal Akaltun, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin zor günler geçirdiğini hatta birçoğunun kapanma noktasına geldiğini ifade eden Akaltun, özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin sürdürülebilirliği adına kurumlara verilen desteğin artırılmasının sektör açısından önemli olduğunu vurguladı.

Devlet acilen bu kurumlara destek çıkmalı ya da özel teşvikler vermeli

Akaltun, “Günümüzde enflasyon ile birlikte A’dan Z’ye her şeyin maliyetinin artması 51 bin 500 kişinin çalıştığı ve 525 bin özel gereksinimli öğrencinin hizmet aldığı 3 bin 135 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Personel giderleri yüzde 50, akaryakıt ve kırtasiye giderleri yüzde 300, temizlik ve temek gıda ürünleri giderleri yüzde 150 ile yüzde 200 arasında artmasına karşın kurumlar sadece yüzde 5 oranında artış yaptı. O nedenle özel eğitim hizmetleri ödeme kalemlerinde bir düzenleme yapılmazsa kurumlar kapanacak. Bu kurumların kapanması 52 bin kişinin işsiz kalması, 525 bin özel gereksinimli öğrencinin hizmet alamaması anlamına geliyor. Dolayısıyla devletin acilen bu kurumlara destek çıkması ya da özel teşvikler vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi iktidarında tüm sorunlar çözüme kavuşacak

DEVA Partisi iktidarında özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin tüm sorunlarının çözüme kavuşacağını dile getiren Akaltun, “Kurumlara yapılan maddi ödeneklerin yetersizliği ile ancak günü kurtarabilen rehabilitasyon merkezlerini güçlendirecek, uygun materyaller ve etkin öğrenme modelleri ile çocukların gereksinimlerine cevap verebilir hale getireceğiz. Sürdürülebilir ve nitelikli eğitim, rehabilitasyon, sosyal hizmet ve desteklerle çocuklarımızın toplumsal uyum kapasitelerini arttıracağız. Aile- Rehabilitasyon Merkezi- Okul ortak çalışma prensipleri geliştirecek, çocuğun yüksek yararı için kurum ve uzmanların uyum ve birlik halinde çalışmalarını destekleyeceğiz. Ekonomik şartları yetersiz aileler için şartları çok zor olan özel gereksinimleri lütuf olarak görmeyecek, akranları ile fırsat eşitsizliği yaşayan çocuklarımızın haklarına erişimlerini sağlayacağız” dedi.

Şeffaf ve adil bir raporlama sistemi uygulayacağız

Rehabilitasyon kurumlarından yetersiz maaşları sebebiyle ayrılan uzman kayıplarının önüne geçileceğini ve eğitimcilerin kapasitelerinin arttırılacağını sözlerine ekleyen DEVA Partisi Gaziantep Eğitim Politikaları Başkanı Av. Kemal Akaltun, konuşmasını şöyle bitirdi: “Alanda hâkim olan siyasi kayırmacılık, torpil ve haksızlıkların önüne geçecek, gerçek teşhis ve muayeneye dayanmayan engelli raporlarını ve beraberinde alınan haksız devlet desteklerini durduracağız. Şeffaf ve adil bir raporlama sistemi uygulayacağız. Üniversiteye giriş sınavlarında engelliler ve otizmli çocuklarla, sağlıklı çocukların aynı sınava tabi tutulmasıyla yaşanan hak kayıplarının önüne geçeceğiz. Yapacağımız düzenlemelerle özel yeteneklerini ön plana çıkaracak, mesleklenmelerini destekleyecek bir seçme sistemi uygulayacak, eğitime erişimlerini sağlayacağız. Rehabilitasyon merkezlerinde göz ardı edilen spor imkânlarını geliştirecek, beden eğitimi ve farklı spor dalları ile özel gereksinimli çocukları güçlendireceğiz. Teknolojik alanın uzaktan çalışma avantajından faydalanacak, çocukların bu alanda eğitimlerini destekleyerek istihdam edilebilirliklerini arttıracağız.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *