ANASAYFA arrow right Güncel

Öz sermayemizle veya borcu borçla kapatarak ayakta kalmaya çalışıyoruz

Öz sermayemizle veya borcu borçla kapatarak ayakta kalmaya çalışıyoruz
YAYINLAMA: 03 Temmuz 2022 / 19.57
GÜNCELLEME: 03 Temmuz 2022 / 20.58
Ramazan Bayramı’ndan umduğunu bulamayan esnafın Kurban Bayramı’ndan da umudu yok. İnsanların alım gücünün düştüğünü söyleyen esnaf, çarşıdaki insan yoğunluğunun alışverişe yansımadığını belirtti.

Pandemi nedeniyle zor günleri atlatmaya çalışan ve artan maliyetlerin işleri olumsuz etkilediğini dile getiren esnaf, Kurban Bayramı’ndan da umutlarının olmadığını vurguladı. Zor şarlar altında evine ekmek götürdüklerini kaydeden esnaf, bir çıkış kapısı arıyor.

Bugün aldığın bir ürünü yarın alamıyorsun

10 yıldan beri ayakkabı sektöründe faaliyet gösterdiğini söyleyen Adem Tuğalan, işlerin kötü olduğunu, satışların ise geçen yıllara oranla çok düştüğünün altını çizdi. “Ürünlerin fiyatları çok yükseldi. Bugün aldığın bir ürünü yarın alamıyorsun. Ayakkabı fiyatları yüzde 200 zamlandı. Örneğin; en pahalı ayakkabının fiyatı 120 lira iken şu anda geliş fiyatı 135 lira. Daha önce 1,25 TL’ye aldığımız çorabı 2 liraya satarken, şimdi ise 4,25 TL’ye alıyorum, 5 TL’ye satıyorum. 75 kuruş kazanç değil” ifadelerine yer verdi.

Kiraların çok yüksek olduğunu sözlerine ekleyen Tuğalan, 15 metrekare dükkâna 6 bin lira ödediğine dikkat çekti. “Net söylüyorum; evime ekmeği zor götürüyorum. Geçen yıl 130 lira aylık gelen elektrik faturası 400 TL’den aşağı gelmemeye başladı. Birçok esnaf dükkânın ışığını kapatıyor, sadece müşteri geldiğinde açıyor. Giderleri karşılamakta çok zorlanıyoruz. Öz sermayemiz veya borcu borçta kapatarak ayakta kalmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Çocuklarımıza nasıl iyi bir gelecek bırakabiliriz diye gece-gündüz düşünüyoruz

Tuğalan, “Gelenler sadece ayakkabının resmini çekiyor, almıyor. Çünkü alacak maddi durumu yok, herkes kredi kartına çalışıyor. Geçen yıllarda toplamda 50 bin lira kredi verildi. 4 ayda bir ödeme yapıyoruz, ama ay ayı tutmuyor. Temmuz ayında 4 bin lira ödediğin kredi Eylül ve Kasım ayında 6 bin liraya çıkıyor. Ödemeler ÜFE-TÜFE’ye göre değişiyormuş. Nasıl ödeyeceksin? Geleceğimizden hiçbir beklentimiz yok, çocuklarımıza nasıl iyi bir gelecek bırakabiliriz diye gece-gündüz düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

Şu anda bir bayram hareketliliği göremiyoruz

Kadir Avcı, “Mütercim Asım Caddesi’nde esnaflık yapıyoruz, lakin şu anda bir bayram hareketliliği göremiyoruz. Geçen yıllarda dükkana içerisinde en az 30-40 kişi gelirken, şimdiye kadar sadece iki kişi geldi. Geçen yıllarda ki Kurban Bayramı öncesindeki hareketlilik bu senekinden daha fazlaydı. İnsanların alım gücü vardı, şimdi alım gücü kalmadı. Hatta çarşıda gezen insan sayısı bile azaldı. Kurban Bayramı’ndan bir beklentimiz yok, sadece günlük masrafımızı çıkartacak satışı yapsak şükredeceğiz” dedi.

Satışlarımız geçen yıllara oranla çok çok düşük

Avcı, “Örneğin; normal günlerde bir satış yaparken, bayram öncesinde 5 satış yapardık. Ramazan Bayramı’da istediğimiz gibi olmadı. Satışlarımız geçen yıllara oranla çok çok düşüktü. Geçmişte bayram namazına gidildiğinde biz daha çalışıyor olurduk, şimdi gece 00:00 olduğunda kapatıp eve gidiyoruz. Bu bayramda sabaha kadar çalışacağımızı zannetmiyoruz. Ayrıca fiyatlar el yakıyor. Örneğin; geçen yıl 60 liraya sattığımız bir ürün bu sene 150 lira, 100 liraya sattığımız bir tişört 230-250 lira arasında değişiyor. 150 liraya sattığımız pantolonun toptan fiyatı 200-250 lira arasında değişiyor. Esnaf ise 300-350 lira arasında satması lazım. Bu fiyatların artmasının bizimle hiçbir alakası yok. Çünkü imalat pahalı, işçilik pahalı, kumaş pahalı. Doların yükseldikçe fiyatlarda yükseliyor” diye belirtti. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *