ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Oyuncu, yönetmen Kartal Tibet hayatını kaybetti

Oyuncu, yönetmen Kartal Tibet hayatını kaybetti
YAYINLAMA: 02 Temmuz 2021 / 14.24
GÜNCELLEME: 02 Temmuz 2021 / 14.24
Sanatçı son olarak 2006'da "Dünya'yı Kurtaran Adamın Oğlu" ve "Amerikalılar Karadeniz'de 2" adlı filmlerin yönetmenliğini üstlenmişti.

Oyuncu, yönetmen ve senarist Kartal Tibet 83 yaşında yaşamını yitirdi. Tibet, "Karaoğlan" ve "Tarkan" filmlerindeki rolüyle de akıllarda yer etmişti.

Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun olan Kartal Tibet, Ankara'da 1938'de dünyaya geldi.

Yeşilçam'a 200'e yakın filmle katkıda bulunan ve birçok ödüle değer görülen sanatçı, oynadığı ve yönettiği filmleri Yeşilçam'ın klasikleri arasına girdi. Tibet, 1961'de Ankara'nın ilk özel tiyatrosu Meydan Sahnesi'nin kurucuları arasında yer aldı.

"Karaoğlan" filmiyle sinemaya adım atan Kartal Tibet, daha sonra Sezgin Burak'ın çizgi kahramanı Tarkan'ın sinema versiyonlarında, "Sarmaşık Gülleri" ve "Boş Çerçeve" gibi birçok melodramda, "Zambaklar Açarken", "Çalıkuşu" gibi pek çok edebiyat uyarlamasında, salon komedilerinde ve tarihi filmlerdeki rol aldı.

Tosun Paşa filmiyle 1976 yılında oyunculuğu bırakıp yönetmenliğe başladı. Önemli filmleri arasında Ölmeyen Aşk, Dağlar Kızı Reyhan, Senede Bir Gün, Sultan, Zübük, Gol Kralı ve Şalvar Davası yer alıyor. 20'den fazlasında Kemal Sunal'ın rol aldığı çoğu gişe filmi 56 film yönetti.

Son olarak 2006'da "Dünya'yı Kurtaran Adamın Oğlu" ve "Amerikalılar Karadeniz'de 2" adlı filmlerin yönetmenliğini üstlenmişti.

Sanatçı, 1993 - 1997 yılları arasında yayınlanan "Süper Baba" dizisinin ilk 13 bölümünü, 2007'de "Zoraki Koca" adlı televiyon dizisini yönetti. Sanatçı 2008'de yayınlanan "Hayat Güzeldir" dizisinin yönetmenliğini de üstlendi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *