ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Otoyol, Habur Sınır kapısına kadar olmalı

Otoyol, Habur Sınır kapısına kadar olmalı
YAYINLAMA: 30 Aralık 2022 / 11.22
GÜNCELLEME: 30 Aralık 2022 / 11.22
Şoförler ve otomobilciler odası başkanı Salman Çelikadam, tarihi ipek yolunun canlanması için Gaziantep-Şanlıurfa otoyolunun Habur gümrük kapısına kadar uzatılması gerektiğini söyledi.

Mevcut yollar uluslararası taşımacılığı kaldırmıyor

Çelikadam, Gaziantep-Şanlıurfa otoyol inşaatının yapımına devam edildiğine, bağlantı yolları ile birlikte 158 km uzunluğunda ki otoyolun bazı kesimlerinde ise henüz çalışmalara başlanmadığına dikkati çekti.

Otoyol inşaatının 2004 yılı sonunda bitirilmesinin hedeflendiğini, ancak yeterli kaynak bulunamadığı için yolun programlanan sürede bitirilmesinin zor göründüğünü kaydeden Çelikadam, “Otoyolun Habur’a kadar uzatılıp Irak’a bağlanması gerekmektedir. Böylelikle tarihi ipekyolu daha da canlanacaktır. Irak’ta hayatın normale dönmesinden sonra ticaret yeniden başladı. Mevcut yollarımız artık uluslararası taşımacılık trafiğini kaldıramıyor” diye konuştu.

Irak ile ticaret canlanıyor

Çelik adam, 1991 yılındaki Körfez Savaşı sonrasında Irak‘la Türkiye arasındaki ticaretin azaldığını ancak bu kez ABD ve İngiltere’nin Irak’a müdahalesinin ardından ticaretin daha canlı hale geldiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Irak bizim en yakın komşumuz. Şu anda başta gıda ve su olmak üzere birçok ihtiyaçlarını Türkiye’den karşılıyorlar. Irak’ta hayatın tam anlamıyla normale dönmesinin ardından büyük bir ihracat hamlesi bekliyoruz. Irak’a yapılacak olan ihracat büyük bir ihtimalle Türkiye üzerinden yapılacaktır. Biz hazırlıklarımızı yapmalıyız, Irak’ın dünyaya açılan penceresi olmamız için Habur Sınır kapısından Mersin ve İskenderun limanına gidecek kamyonlar, otoyolu kullanmalılar. Mevcut şu andaki yolun bu yükü taşıyacağına inanmıyoruz. Bu nedenle bu otoyol bir an önce kaynak bulunup bitirilmeli. Otoyol projesi de Habur Sınır kapısına kadar getirilmeli.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *