ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Otomotiv sektörü 2003’ü bekliyor

Otomotiv sektörü 2003’ü bekliyor
YAYINLAMA: 10 Aralık 2020 / 13.31
GÜNCELLEME: 10 Aralık 2020 / 13.31
Türkiye genelinde 500 civarında yetkili bayi yaşanan kriz nedeniyle kapısına kilit vururken, Gaziantep’teki otomotiv sektörünün önde gelenleri bu yıl da piyasanın düzeleceğine ihtimal vermezken, umutlar 2003 yılına bağlandı.

Otomotiv sektörünün en durgun dönemini yaşadığını ve 2002 yılından ümitli olmadıklarını söyleyen Muhittinoğlu Otomotiv San .ve Tic. Ltd. Şti., yetkilisi Abdullah Muhittinoğlu, sektördeki krizin iki yıldan bu yana sürdüğünü ifade ederken, ”Bu gidişle sektörün yıl sonuna kadar durgunluğunu sürdüreceği kanısındayız. 2003’ten önce piyasanın düzeleceğine inanmıyoruz” dedi. Otomotiv sektöründe yaşanan kriz yüzünden Türkiye’de 500 otomotiv yetkili satıcısının kapısına kilit vurduğunu hatırlatan Muhittinoğlu, “Sektörün canlanması için KDV’nin düşürülmesi lazım. Bu sayede çökmekte olan sektörünün canlanacağı kanısındayız” diye konuştu.

İmam Kayalı Oğulları Otomotiv Tic. ve San. A.Ş. Genel Koordinatörü Ümit Buzul 2002’de otomotiv sektörü açısından çok şey beklemediklerini, her geçen yılın sektör açısından daha da kötü olduğunu ifade etti. Otomotiv sektörünün 2000 yılında altın yılını yaşadığını söyleyen Buzul, “2000 yılı sektör açısından çok iyiydi. Pazarın çok, otomobil satış adedinin fazla olduğu bir yıldı. Şubat’ta başlayan krizden otomotiv firmaları çok büyük oranda etkilendi. Çünkü firmalar krize çok büyük stoklarla yakalandı. Bu nedenle devalüasyonu fiyatlara hemen yansıtamadılar. Devletin KDV ve taşıt alım indirim desteği sektörü biraz olsun toparladı” dedi.

2002 yılında ortadan kalkan devlet desteği ve stok ürünlerin bitmesi nedeniyle fiyatların yükseldiğini, krizin etkisiyle zaten alım gücü düşen tüketicilerin otomobil almakta zorlandığını belirten Buzul, “Bu yılın ilk üç ayında sektör görülmemiş şekilde durgun geçti. Yıl içerisinde çok fazla miktarda yeni gelecek modeller ve faiz oranlarındaki düşme eğilimine rağmen otomotiv sektörü açısından kayıp bir yıl olacak. 2002’den fazla bir şey beklemiyoruz” dedi.

Otomotiv sektörünün ekonominin göstergesi olduğunu belirten Buzul, “Sektör zikzaklı bir çizgide gidiyor. 1993 Yılı sektör açısından çok iyiydi. 1994 Krizi yaşandı. 1995 Yılı’ndan itibaren ise toparlanmaya başladı. Yine 2000 yılı çok iyiydi. 2001 kötü oldu. 2003 için ise iyi olur umu-dundayız. 2001 Yılı’nda yüzde 50 küçüldük. 2002 Yılı’nda da böyle devam etmesi halinde küçülmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Üstün İş Oto San. Tic. Ltd. Şti. sahibi Mehmet Zengin, ekonomik krizin en büyük darbeyi otomotiv sektörüne vurduğunu belirterek, önceki yıllarda her ay 12- 13 araç sattıkları halde 2001 yılında bir yılda toplam 12 araç sattıklarını söyledi. Zengin, son bir yılda pazar paylarının yüzde 10’İara gerilediğini belirterek, “Sektörün önü karanlık, ne olacağını bilemiyoruz. 2002 Yılı ölü geçecek. Çözüm ise tamamen arz-talep işi. Milletin hali ortada” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *