ANASAYFA arrow right Güncel

OSB’de çalışan 200 bin işçinin 196 bini sendikasız

OSB’de çalışan 200 bin işçinin 196 bini sendikasız
YAYINLAMA: 01 Şubat 2021 / 20.51
GÜNCELLEME: 01 Şubat 2021 / 22.03
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Sosyal Güvelik Kurumu (SGK) verilerine dayanarak hazırlanan ve her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki kez açıklanan Çalışma Hayatı İstatistikleri açıklandı

Resmi Gazete’de yayımlanan istatistiklere göre, Türkiye’de sigortalı çalışan işçi sayısının 14 milyon 371 bin 96, sendikalı işçi sayısının ise 2 milyon 69 bin 476 ve sendikalaşma oranının yüzde 14,40 olduğu belirtildi.

Sendikal hareketin parlayan yıldızıyız

Ayrıca açıklanan Koop İş Sendikası 104 bin 308 üye ile Ocak 2013 rakamlarına göre yüzde 271, Temmuz 2020 istatistiklerine göre ise yüzde 45,69 büyüme sağlarken. Koop İş Sendikası bu rakam ile tüm sendikalar içinde altıncı olan sırasını koruyarak, istikrarlı ve kararlı bir biçimde büyümeye devam etti. İstatistik rakamları değerlendiren Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi ve Koop-İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Akif Sarıca, “Sendikamız Koop-İş bundan sonra da “Sendikal Hareketin Parlayan Yıldızı” olmaya devam edecek, üyelerinin hak ve çıkarları için mücadele etmeyi sürdürecek” dedi.

OSB’de çalışan 200 bin işçinin sadece 4 bininin sendikalı olduğunun altını çizen Sarıca, “Birçok yerde E-Devlet sistemi üzerinden işçilerin herhangi bir sendikaya üye olup olmadığı takip ediliyor. Bu konuda bilgiler bize geliyor. İnsanlar, işimden ekmeğimden olmayayım kaygısıyla E-Devlet şifrelerini veriyor. Bu da sendikal örgütlenmenin önündeki en büyük engellerden birini teşkil ediyor” dedi.

Devletin ciddi yaptırımlar uygulaması lazım

Sendikalaşma oranının çok düşük olduğunu vurgulayan Sarıca, “Geçen hafta Gaziantep OSB’de bir işletmede sendikalı olduklarından dolayı 4 işçinin işten çıkarıldı. Bunun kabul edilebilir yanı yok. Bu yaptırımlar ve işten çıkarılmalar insanların sendikalaşma, örgütlenme azmini kırıyor. Sendikal örgütlenmeye en büyük zararı verenler işverenlerin tutumudur. Sendikal örgütlenme anayasal bir hak, ama kullandığında işten çıkarma gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalınıyor ve bu anayasal hak olmaktan çıkmış oluyor. Dolayısıyla devletin ciddi yaptırımlar uygulaması lazım” şeklinde konuşma yaptı.

Sarıca, “Sendikalı olan yerde asgari ücretin üzerinde artışın yanı sıra artı sosyal yardımlar, ikramiyeler gibi kazanımlar elde ediliyor. İşverenler bunu kanıksayamıyor, kabullenmek istemiyor. Şu an ki iş alandaki daralmadan kaynaklı işçiler de ‘işimi muhafaza edim, bu iş de elimden gider ne yaparım’ endişesiyle sendikal hakkını kullanamamakta. Kullandığında da işten çıkarmayla karşı karıya kalmakta” ifadesine yer verdi.

Sendikalaşmanın önündeki engelleyici tavırlardan vazgeçilmeli

Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi ve Koop-İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Akif Sarıca, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Düşük ücret ve geçim ücretinden kurtulmak, insana yaraşır bir ücrete erişmek için, işyerinde adil bir çalışma ortamı, hak ve hukukun gözetilmesi için sendikalaşma şart. Yasaların  yanında Toplu İş Sözleşmeli bir çalışma hayatı her zaman işçilerin lehine olacak. İşverenlerde bunun kendi lehine olduklarını göreceklerdir. Çünkü onlarca, yüzlerce işçiyle bire bir muhatap olma yerine bir sendika temsilcisiyle muhatap olacaklar. Bu da üretimdeki kaliteyi ve iş sağlığını olumlu yönde artırıp verimi arıtır. İşverenlerinde sendikalaşmanın önündeki engelleyici tavırlardan vazgeçmelerini, zorlaştırıcı değil kolaylaştırıcı olmalarını istiyoruz.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *