ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

OSB enerji santrali ihalesine yoğun ilgi

OSB enerji santrali ihalesine yoğun ilgi
YAYINLAMA: 08 Nisan 2021 / 13.20
GÜNCELLEME: 08 Nisan 2021 / 13.20

Organize Sanayi Bölgesi’nin enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla yap-işlet modeliyle kurulması planlanan enerji santrali ihalesine bir hafta kalırken, şu ana kadar ikisi yabancı 5 firmanın ihale şartnamesi aldığı belirtildi. OSB Başkanı Akif Ekici, amaçlarının kesintisiz ve ucuz enerji sağlamak olduğunu belirterek, santral için sanayicinin cebinden tek kuruş çıkmazken, santralin yerini de kiraya vereceklerine dikkat çekti.

Ekici, ihalenin 4 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlandığını, ayrıca TOBB, EMO, Yabancı Sermaye Derneği gibi ilgi1i tüm kurum ve kuruluşlarla Bakanlığa bildirildiğini, kurulacak santralin ihale şartnamesi ve tarihini içeren tüm bilgilerin gönderildiğini söyledi.

İhaleye büyük bir ilgi beklediklerini şu ana kadar ikisi yabancı 5 firmanın şartname aldığını söyleyen Ekici, “Henüz başvuran yok, ancak 13 Ağustos tarihinde yapılacak ihaleden iki saat öncesine kadar başvurma hakkı var. Belki de son günü bekleniyor. OSB olarak biz şartları uygun olan firmayı tercih edeceğiz. Kesintisiz ve TEDAŞ’tan daha ucuz enerji verebilecek firmanın teklifini değerlendireceğiz. Santral için sanayicinin cebinden tek kuruş çıkmayacağı gibi, santralin kurulacağı yeri de firmaya kiraya vereceğiz. Tamamen yap-işlet modeli olacak, santralle enerji sorununu çözümlemiş olacağız. Şu an üç tane özel firmaya ait enerji santrali var, bunlar kendi enerjilerini kendileri karşılıyor” dedi.

Yıllık enerji tüketimlerinin 100 milyon kilovat saat olduğunu söyleyen Ekici, “Mevcut üç özel santral yolu ile enerji ihtiyacının yüzde 25’i karşılanıyor, geriye yüzde 75’lik kısım kalıyor. Bu da en az 50 milyon kilovat saat ve daha yukarı güçte kurulacak santral ile giderilecek. Enerji sorunu üretimi olumsuz etkiliyor. Bunu kurulacak enerji santrali ile aşmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *