ANASAYFA arrow right Güncel

Ortak akıl, iş kazaları konusunda harekete geçmeli

YAYINLAMA: 29 Ocak 2023 / 19.13
GÜNCELLEME: 29 Ocak 2023 / 19.40
Gaziantep’in iş kazalarında Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olduğuna dikkat çeken İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep İl Başkanı İbrahim Karatok, “Bir an önce Gaziantep’in ortak aklı bu konuda harekete geçmeli. Konu masaya yatırılmalı ve bir Master Plan hazırlanmalı. 6331 sayılı kanun eksik veya yanlış olabilir, ancak biz yerel aklı harekete geçirelim. Gaziantep’i iş güvenliği konusunda çalışılabilir bir şehir yapalım” dedi.

Meslek hastalıklarına dair bir bilgi kaynağı yok

Türkiye’nin 2022 yılında iş kazalarında sınıfta kaldığını belirten Karatok, “6331 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası’nın Resmî Gazete ’de yayınlanmasının üzerinden on yıl geçti. Geçen sürede iş kazaları ile iş kazaları sonucu ölümlerin azalmadığı, kamu işyerlerinde yasanın birçok hükmünün uygulanmadığı bir garabet yaşanıyor. Bu süreçte binlerce işçi ölümü devam etti, yüzbinlercesi yaralandı, birçok arkadaşımız sakat kaldı. Meslek hastalıklarına dair ise bir bilgi kaynağı yok, tespiti yapılmıyor, adeta yok gibi davranılıyor. Ancak örgütlü iş güvenliği uzmanları, ölümleri ve yaralanmaları önleyebilir. Yasalar ve yönetmelikler çağın gerekleri dikkate alınarak hazırlanır ise bu kötü gidiş durdurulabilir” ifadelerini kullandı.

Amaçları iş kazlarını önlemek değil, mesleği üç kuruşa yapılan bir işe dönüştürmek

İş sağlığı ve güvenliği konusunun tüm ülkelerin karşı karşıya olduğu ortak bir sorun olduğuna dikkat çeken İl Başkanı Karatok, “Uygulamada iş sağlığı ve güvenliği işini işveren dâhil birçok kişi yapabilir hale getirildi. İsteyenin istediğini yapabildiği bir mevzuata dönüştürüldü ve iş güvenliği uzmanlarının mesleki prestiji bitirildi. Bunun da bilinçli olarak yasa yapıcılar tarafından yapıldığını düşünmekteyiz. Amaçları iş kazlarını önlemek değil, bu mesleği üç kuruşa yapılan bir işe dönüştürmek” tespitini yaptı.

Herkes biliyor, lakin görmüyor duymuyor

Karatok, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamada "Bütün işletmeler özel bir kuruluştan iş sağlığı güvenliği hizmeti satın alıyor. Satın aldıkları hizmetin parasını patron ödüyor. Patronun işletmenin ödediği iş güvenliği iş sağlığı müessesi işleyebilir mi? Bunun pratik faydası olmadığı ortada. Bir kanun teklifi hazırlayacağım değiştirilmesini öneriyorum" demişti. Bakan iş kazlarının temel sebebinin mevcut kanun ve uygulamalar olduğunu belirterek, bizim yıllardır söylediğimiz tekrar etmiş ve “Kral çıplaktır” dedi.  6331 sayılı garabette iş güvenliğinde temel unsur olarak işveren, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, diğer sağlık personeli ve işçi el birliği ile kazaları önleme işini yapmak üzere tanımlaması yapıldı. Fakat bu iş tanımlaması yapılan temel unsurdan üçü sahada yok. Çünkü olmayan veya hiçbir işlevi olmayan üç unsur var gibi fakat fiiliyatta yok. Bunu herkes biliyor lakin görmüyor duymuyor” eleştirisinde bulundu. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *