ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ormanlarımız yok oluyor…

Ormanlarımız yok oluyor…
YAYINLAMA: 01 Ağustos 2022 / 15.38
GÜNCELLEME: 01 Ağustos 2022 / 16.37
Orman yangınlarına, erozyon ve çölleşmenin neden olduğunu ifade eden İl Çevre ve Orman Müdürü Vekili Mesut Niziplioğlu, yangınların ülke topraklarına büyük zarar verdiğine dikkat çekti. Bu yıl, Birleşmiş Milletler Dünya Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’nin Birleşmiş Milletlerce kabul edilmesinin 10’uncu yıl dönümü olduğunu ifade ederken, Dünyamızı ve Türkiye’yi tehdit eden en önemli çevresel sorunların başında ormanların azalması, meraların tahribi geliyor” dedi.

Sözleşmeye 184 ülke uyuyor

Birleşmiş Milletler’in 17 Haziran gününü Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü ilan ettiğini hatırlatan il Çevre ve Orman Müdürü Mesut Niziplioğlu, bugüne kadar bu sözleşmeye 184 ülkenin taraf olduğunu açıkladı. Sözleşmenin, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek 14 Şubat 1998 tarihinde yürürlüğe girdiğini açıklayan Niziplioğlu, “Türkiye’nin sözleşmenin kuzey Akdeniz bölgesel uygulaması içerisinde yer aldığını söyledi.

Ormanlar, meralar ve tarım alanları

vazgeçilmez doğal kaynaklarımızdır

Dünya ve Türkiye’yi tehdit eden ve en önemlisi çevresel sorunların başında ormanların azalması, meraların tahribi, tarım alanlarının amaç dışı kullanımı ve sonuçta çölleşmenin geldiğini söyleyen Niziplioğlu, “Çölleşme, kurak ve yarı kurak bölgelerde insan faaliyetleri ile ortaya çıkan arazi bozulmasıdır. Çölleşme, insanın doğal kaynakları yanlış kullanması ile ortaya çıkar. Ancak burada, ülkenin topografik yapı ve iklim rejiminin de etkisi büyüktür. Başlangıçta çölleşme, yeraltı ve yerüstü sularının azalması, toprağın tuzlanması, doğal bitki örtüsünün ortadan kalkması ile başlar, sonuçta erozyonun hızlanması, toprakların ve verimliliğin azalması, barajlara ve denizlere taşınması ile sonuçlanır. Günümüzde orman, toprak ve su kaynakları konusunda da gelinen nokta incelendiğinde, artık ormanların ve meraların da çölleşme kavramı içine değerlendirildiğini görüyoruz. Gerçekten de ormanlar, meralar ve tarım alanlarımızı bir ülkenin vazgeçilmez doğal kaynaklarıdır. Ancak bu kaynakların ülkemiz için bu kadar önemli olmasına rağmen çeşitli nedenlerle tahrip edilmektedir” dedi.

Hatıra ormanı sayısını çoğaltalım

Niziplioğlu, çölleşme ile mücadelede kamu kurum ve kuruluşlarının konuya duyarlı davranmalarını isterken, hatıra ormanların çoğaltılması, öğrencilere ağaç sevgisinin aşılanması, sivil toplum kuruluşlarının çölleşmenin olumsuz etkilerinin giderilmesi hususunda ağaçlandırma çalışmaları yaparak kamuoyu oluşturmasını istedi. Niziplioğlu, “Ağaçlandırmanın önemi ve erozyonun olumsuzluklarının izahı konusunda uyarıcı telkinlerde bulunmaları ve dikili orman varlıklarımızın korunması ve tahrip edilmemesi hususlarında kamuoyunun duyarlı davranması çalışmaları ile erozyonla mücadele de başarı sağlaması yoluna gidilecektir” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *