ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

ORKÖY kredi fakiri

ORKÖY kredi fakiri
YAYINLAMA: 07 Ekim 2022 / 13.40
GÜNCELLEME: 07 Ekim 2022 / 13.40
ORKÖY (Orman köylüleri) baş mühendisi Şevket Tuncer, geçmiş yıllarda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle Gaziantep’in diğer illere göre kredi ödeneğinin çok düşük olduğunu söyledi.

Ödenek miktarlarının geçmiş yıllardaki faaliyetlere göre belirlendiğine değinen Tuncer, Adana’ya 500 milyar TL, Kahramanmaraş’a 400 milyar TL çalışmaların yürütülmesi için ödenek ayrılırken, Gaziantep’e 2003 yılı için 100 milyar TL ödenek gönderildiğini söyledi.

Tuncer, orman köylülerinin ekonomik gücünü artırmak ve kalkınmalarına katkıda bulunmak suretiyle ormanları olan olumsuz baskıların ortadan kalkacağına değindi. Tuncel, “Ödeneğimiz kısıtlı olduğu için projeleri hayata geçirmekte zorlanıyoruz. 1999-2000 yıllarında arıcılık kredisi veriyorduk, üç yıldan bu yana ödenek kısıtlılığı nedeniyle kredi kullandıramıyoruz” dedi.

Gaziantep’te arıcılık bitme noktasında

Tuncer, “Son üç yıldan bu yana fenni arıcılık kredisi kullandıramadık. Arıcılık kredisinden faydalanmak isteyen köylülerin tarım il müdürlüğü tarafından düzenlenen kursa katılıp, yeterli bilgi ve deneyime sahip olması gerekir. Arı çok hassas bir hayvandır. Gerekli özen ve bakım yapılmadığı takdirde bu hayvanların ömrü kısa olabiliyor. Arılar, profesyonel bir şirket gibi çalışıyor. Her arının ayrı bir sorumluluğu var. Üretici var onları tanımalı ve gerekli özeni göstermeli. Çarkın dişlilerinden bir tanesi çalışmazsa ürün alınmadığı gibi, hayvanların yaşamı sona erer” dedi.

Krediler yanlış kullanılmış

Geçmişte bazı bankaların da fenni arıcılık kredisi verdiğini söyleyen Tuncer, “Bankalar tarafından verilen krediyi köylüler ekonomik kredi olarak değerlendirince, arıcılık gelişme göstermemiştir. Kendini aracılık bonservisi olan Çiftçiler ile tarım il müdürlüğü tarafından düzenlenen kursa katılarak yeterlilik belgesini alan köylüye kredi kullandıracağız. Alıcıları Devlet Üretme Çiftliği‘nden satın alıp, üreticiye veriyoruz. Krediyi kullanan çiftçi iki yıl ödeme yapmıyor. Borç tutarı dört eşit taksitte yılda bir kez yapılıyor” diyerek, çiftçilerin ORKÖY Baş mühendisliğine gelerek yeni yatırım şansına sahip olabileceklerini söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *