ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Operasyonun sözü bile yetti

Operasyonun sözü bile yetti
YAYINLAMA: 18 Ekim 2020 / 17.33
GÜNCELLEME: 18 Ekim 2020 / 17.33

ABD’nin Irak’a operasyon hazırlığında olduğuna yönelik haberler piyasayı kilitledi. Gaziantep’ten Irak’a un ihracatı yapan firmalar bu durumdan önemli ölçüde etkilendiklerini belirterek, ihracatın onda birini ancak yapabildiklerini, bunu yapmakta da tereddüt ettiklerini bildirdi.

Un Sanayicileri Derneği yetkilileri, Irak’ın un sektörü için önemli bir pazar olduğunu belirterek, Gaziantep’teki un ihracatının yüzde 80’inin bu ülkeye yapıldığını belirterek, Irak’a yapılacak bir operasyon ile bu pazarın kaybedileceğini, bundan diğer sektörlerin de nasibini alacağını açıkladı.

Yetkililer, “Irak, un sektörü için en büyük pazar. Fakat operasyon iddiaları çıktığından bu yana mal gönderen firma çok azaldı. Önceleri tonlarca mal gönderen firmalar şimdi operasyonla ilgili net bir durum olmadığı için ihracat 500 kilonun altına düşürdü. Bunu bile göndermekte tereddüt ediyorlar. Çünkü hiç kimse göz göre göre kendini risk almaz. Firmalar piyasanın rahatlamasını ve huzurun sağlanmasını bekliyor” dedi.

Habur Sınır Kapısı’nda büyük bir izdiham yaşandığını ifade eden yetkililer, sanayici ve ihracatçılann Irak’a geçişin engellendiğini, kapıdan bırakılmadığını kaydetti.

Körfez Savaşı ile birlikte tüm sektörlerin büyük bir kriz içine girdiğini hatırlatılırken de, “Irak pazannm kapanması, un sektöründen tutun da diğer gıda sektörlerine, kamyoncu esnafına, tamirciye, yani herkese yansıdı. Bu nedenle operasyonu tasvip etmiyoruz. Türk hükümeti soruna aracılık ederek diplomatik yollardan çözüm bulunması için çaba göstermeli. Irak lideri de artık BM kararlarına uymalı” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *