ANASAYFA arrow right Yaşam

“Önlem alınmıyor, vakalar artarak salgın yayılıyor”

“Önlem alınmıyor, vakalar artarak salgın yayılıyor”
YAYINLAMA: 05 Eylül 2021 / 17.23
GÜNCELLEME: 05 Eylül 2021 / 17.23
TTB Merkez Konseyi ve Ege Bölgesi Tabip Odaları uyardı: “Tüm hastanelerimizde COVID-19 hasta başvurusu ciddi oranlarda arttı. Servisler, yoğun bakımlar dolu, hastalarımız acil servislerde yer bekliyor.”

 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve Ege Bölgesi Tabip Odaları bugün, İzmir Barosu Av. Nevzat Erdemir Konferans Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya TTB Merkez Konseyi üyeleri ile Antalya, Aydın, Çanakkale, Denizli, İzmir, Manisa ve Muğla tabip odalarının yöneticileri ve üyeleri katıldı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Önlem Alınmıyor, Vakalar Artarak Salgın Yayılıyor” başlıklı basın açıklamasını okudu.

Açıklamada bir kez daha topluma aşı olma çağrısı yapıldı.

“Ölümlerin en fazla gerçekleştiği 4. ay”

Bu ağustos ayının salgının başından beri ölümlerin en fazla gerçekleştiği 4. ay olduğunu ifade eden Fincancı, şunları söyledi:

“Şu an tüm hastanelerimizde COVID-19 hasta başvurusu ciddi oranlarda arttı. Servisler, yoğun bakımlar dolu, hastalarımız acil servislerde yine yer bekliyor.

“Sağlık Bakanlığı bizlerle ve toplum ile dalga geçercesine her gün 250’den fazla ölümün olduğu bu günlerde “Haritada kırmızı il kalmadı” diyerek yalancı bir başarı hikayesi anlatıyor. Gerçek bilgileri gizleyerek, başarı algısı yaratmaya çalışıyor.

“Pandemi yönetilmiyor... Etkili dozda aşılama sayılarımız çok düşük olmasına rağmen Sağlık Bakanlığı henüz etkin bir aşılama programı ve kampanyası yapmamakta ısrarı sürdürüyor.

“18. ayına gelmemize rağmen Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda salgında herkese aşı yapılmasına dair yasal düzenleme yapılmamıştır. Salgının durdurulabilmesi için elimizde yeterli bilimsel bilgi olmasına rağmen bilimdışı aç-kapa yöntemleri ile adeta toplum hastalığa mahkum ediliyor. En temel salgın kontrol yöntemi yani filyasyon neredeyse hiç yapılmıyor.”

“Delta varyant oranlarında ciddi artış”

“Aşılama oranlarının düşük olması, temaslı tespit ve takibinin yapılmaması ve hasta olanların toplumdan ayrı tutulamaması sonucu, bugün ölümlerin en fazla gerçekleştiği aylardan birini yaşıyoruz.

“Bu hatalar ile birlikte özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde turizm ekonomisi uğruna toplumsal hareketliliğin kısmi önlemlerinde kaldırılması sonrası kontrolsüz arttığını ve özellikle Delta varyant oranlarında ciddi artışlar yaşandığına tanıklık ediyoruz.”

Tedbirler

Açıklamada, salgından korunmak için alınması gereken tedbirler sıralandı:

Kapalı ortamlarda kalma süreleri sınırlanmalı, ortamların havalandırılması için gereken önlemler alınmalıdır.

AVM, sinema, tiyatro, toplu taşıma araçları, tüm kapalı mekanlara girişler için gerekli bilimsel önlem ve sınırlamalar Sağlık Bakanlığı tarafından hızla alınmalıdır.

Salgının yoğun olduğu illere özel tedbirler uygulanmalı, sosyal hareketlilik azaltılmalıdır.

Maske-mesafe-temizliğin salgınla mücadeledeki hayati önemi unutulmamalıdır.

Toplumun en az yüzde 85’inin en kısa sürede etkili doz aşılanması yapılmalıdır. Aşılama için 18 yaş altının ve kayıt dışı nüfusun da göz önünde bulundurulması zorunludur.

Sağlık Bakanlığı başta TTB ve tabip odaları olmak üzere tüm sağlık meslek örgütleri ile birlikte çalışma yöntemini geliştirmeli; toplum güven ve dayanışmasını sağlamak için süreci şeffaf yürütmelidir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *