ANASAYFA arrow right Yaşam

Önlem alınmazsa mutant virüsten ölüm sayısı artabilir

Önlem alınmazsa mutant virüsten ölüm sayısı artabilir
YAYINLAMA: 07 Mart 2021 / 19.12
GÜNCELLEME: 09 Mart 2021 / 20.54
“Türkiye’nin tam kapanmaya ihtiyacı var, zararın neresinden dönülürse kazançtır. Ama kapanma olduğunda tüm vatandaşların giderleri karşılanmalıdır. Halen koronivirüsü hafife alan insanlar var. Binlerce vatandaşımız bu salgın nedeniyle hayatını kaybetti”

Yasakların kaldırılmasının mutant virüsün yayılmasına zemin hazırlayacağı uyarısında bulunan Genel Sağlık İş Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu, “Mutant virüs, daha çok bulaşıcı ve ölümcül. Gerekli önlemler alınmazsa ölenlerin sayısı artabilir” dedi.

Mutant virüsün yayılmasını önlemek için ciddi tedbirler lazım

Mutant virüsün daha fazla yayılmadan önlenmesi gerektiğini vurgulayan Küçükosmanoğlu, “Halk sağlıkçıları her zaman 14 gün veya 28 günlük tam kapanması olması gerektiğini söyler. Ülkemizde bu kapanma yapılmadı, ancak birçok Avrupa ülkesi bunu uygulayıp vaka sayılarını azalttılar. Ekonomistler, “Kapanma yapılsaydı Türkiye ekonomisine bu kadar yük olmazdı” diyor. Alınan tedbirler sonucunda vaka sayılarında azalma oldu, ama bu şekilde bir sonuca varmak çok gerçekçi değil” tespitini yaptı.

‘Keyfimize göre yaparız’ mantığı ile bir yere varılamaz

Aşı konusuna değinen Küçükosmanoğlu, “Aşı ile ilgili yapılan bağlantılar yeterli değil. Öğretmenlerin aşılanması bitirilmeden okullar açıldı. Sınıflar çok kalabalık olduğundan virüsün bulaşma riski çok yüksek ve binlerce öğrenci servisleri kullanıyor. Bu açıdan bakınca okullarda da sıkıntılar olduğunu görebiliyoruz. Salgının başından beri vaka sayılarının il il açıklanmasını istemiştik, daha yeni açıklanmaya başlandı. Çünkü insanlar kendilerini ona göre ayarlıyor, tedbirini alıyor. İktidar da ‘Keyfimize göre yaparız’ mantığı hakim. Bu mantık ile de bir yere varılamaz” ifadelerine kullandı.

Maske, mesafe ve hijyen önemli

Küçükosmanoğlu, maske, mesafe ve hijyenin önemini bir kez daha vurgularken, yasakların kaldırılmasının mutant virüsün yayılmasına neden olacağının altını çizdi, birçok işletmenin yüzde 50 kuralına uymayacağına dikkat çekti. “Sıkıntılı bir süreç bizleri bekliyor. Hiçbir şey tartışılmıyor. ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla hareket ediliyor, bu çok yanlış” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin tam kapanmaya ihtiyacı var

Ekonomik kriz nedeniyle intihar edenlerin sayısının arttığını kaydeden Genel Sağlık İş Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Türkiye’nin tam kapanmaya ihtiyacı var, zararın neresinden dönülürse kazançtır. Ama kapanma olduğunda tüm vatandaşların giderleri karşılanmalıdır. Halen Koronivirüsü hafife alan insanlar var. Binlerce vatandaşımız bu salgın nedeniyle hayatını kaybetti. Bunu görmezden gelemeyiz, gelmemeliyiz. Bilim insanları ilerleyen dönemlerde başka bir virüsün çıkacağı konusunda tartışmalar yapıyorlar. Geleceğimiz için doğru sağlık politikalarının uygulanmasını istiyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *